پاوه به عنوان مرکز اورامانات با وجود داشتن ظرفیت های قابل توجه در حوزه منابع طبیعی و فضاهای سبز شهری به دلیل بی توجهی و عدم بهره مندی از نظرات و ایده های کارشناسی شده در اجرای عملی پروژه ها با کمبود سرانه فضای سبز مواجه است. کمبود سرانه فضای سبز به عنوان یکی از مهمترین مولفه های سلامت روانی زندگی شهری در پاوه صدای مردم این شهر زیبایی کوهستانی را درآورده است.
بدون شک از راه های مهم دستیابی به توسعه پایدار، داشتن رفاه و آسایش در زندگی است که امروزه تلاش همه مسئولان و دست اندرکاران امور جامعه، تامین رفاه و آسایش مردم است. فضاهای سبز شهری از عوامل مهم بیرونی تامین آسایش و رفاه شهروندان در فضاهای پر ازدحام شهری است.
شهر پاوه نیازمند توجه همگان و مشارکت شهروندان است و نمی توان شهر را بدون همکاری مردم توسعه داد. مشکلات اساسی این شهر را می توان کمبود سرانه های فضای سبز ، پارکینگ عمومی و مشکلات ترافیک، توسعه فضاهای ورزشی و تفریحی در سطح شهر ، توسعه شهر ، ورودی و خروجی های شهر و زیبا سازی و مبلمان شهری و از همه مهمتر عدم مشارکت شهروندان در توسعه و آبادانی شهر و بی تفاوتی بسیاری از ساکنین اصلی و موقت آن دانست.
متاسفانه سرانه پائین فضای سبز چهره دلمرده و خالی از نشاط و سرزندگی را برای شهرها به ارمغان می آورد، بنابراین می طلبد مسئولان با برنامه ریزی هدفمند و اختصاص اعتبارات کافی چاره اندیشی اساسی در این زمینه داشته باشند. سرانه فضای سبز به مقدار سرانه ای گفته می شود که برای هر شهروند ساکن در یک مجموعه شهری به کار می رود و یکی از مهمترین شاخصه ها برای سنجش شکوفایی و رونق شهری توجه به گسترش فضای سبز است.
توسعه مدل های فضای سبز در قالب ها و ساختارهای متنوع از قبیل پارک ها، بوستان ها و غیره از جمله اقداماتی است که شهرداری ها می توانند با استفاده از این مدل ها به بهبود وضعیت و سرانه فضای سبز کمک کنند.
با بهبود فضای سبز پاوه و زیبا سازی شهر می توان در جذب گردشگر نیز موفق عمل کرد. باتوجه به پروژه ثبت جهانی اورامانات ، شهرداری پاوه باید شرایط را برای توسعه گردشگری داخلی و حتی حضور گردشگران خارجی در منطقه فراهم کند که بخشی از این مهم مربوط به زیبا سازی شهری است.
اهمیت فضاهای سبز شهری تا بدان حد است که امروزه وجود این کاربری به عنوان یکی از شاخص های توسعه یافتگی جوامع به حساب می آید. مهمترین اثرات فضای سبز در شهرها شامل کاهش آلودگی هوا، کاهش آلودگی صوتی، تعدیل دما، افزایش رطوبت نسبی، تلطیف هوا و جذب گرد و غبار است.
فضای سبز باید از نظر کمی و کیفی متناسب با حجم فیزیکی شهر، ساختمان ها با توجه به شرایط خیابان ها و جاده ها و نیاز های جامعه از لحاظ روانی، گذران اوقات فراغت و نیازهای بهداشتی و اکولوژیکی شهر ساخته شود تا بتواند به عنوان فضای سبز فعال، بازدهی زیست محیطی مستمری داشته باشد.
مهمترین کارکرد های فضاهای سبز در شهر ها شامل کارکرد تفریحی، بهداشتی، ارتباطی، آموزشی، بازی، سرگرمی و غیره است. پارک ها بهترین محل برای آرامش و رفع خستگی هستند، امروزه کارکرد تفریحی پارک ها و فضای سبز جایگزین بخشی از کارکردهای تفریحی خانواده روابط همسایگی و محلی، بازار و … شده است.
مفهوم شهرها امروزه بدون وجود فضای سبز موثر در اشکال گوناگون قابل تعریف نیست. شهر ها به عنوان کانون های تمرکز فعالیت و زندگی انسان ها برای اینکه بتوانند پایداری خود را تنظیم کنند چاره ای جزء پذیرش ساختار و کارکردی متاثر از سیستم های طبیعی ندارند. در این میان فضاهای سبز شهری به عنوان جزء ضروری و لایفنک پیکره یگانه شهر ها به شمار می روند که کمبود این مهم می توانند اختلالات جدی در حیات شهرها به وجود آورد.
جهت اصلاح این مشکلات و رفع کمبود فضای سبز در شهر پاوه پیشنهاد می شود:
۱- با بهره برداری از دو پارک طبیعی ” ویمیر ” و ” سهردهره ” در آینده نزدیک بخشی از کمبود سرانه فضای سبز ابن شهر جبران خواهد شد. حداقل کاری که می شود برای این دو پارک انجام داد شامل: آسفالت مسیر دسترسی به این پارک ها ، تعبیه سرویس بهداشتی، سطل های جمع آوری زباله، راه اندازی چند کافه رستوران و جدول گذاری جهت جمع آوری آب های جاری و فصلی روان در مسیر است.
۲- در ورودی شهر از طرف ترمینال نوسود و مریوان ، پارک و بلواری احداث شود. برای این کار باید ساختار شهری را درست کرده )طرح تفصیلی و جامع شهر پاوه اصلاح و مصوب گردد ) و با گرفتن مجوزهای لازم پارک را در زمین های بعد از استادیوم ورزشی ( کهل ههلویار ) احداث نمود که با این کار هم حوزه شهری گسترده شده و هم روستای نوریاب به شهر پاوه الحاق می گردد. با این کار چند افق بلند مدت دیده شده و آینده نگری ها باعث می شود که توسعه شهر پاوه با چشم انداز بلندتری دنبال شود. با الحاق روستاهای همجوار با شهر پاوه ( از گردنه شمشیر تا کهل ههلویار ) امکانات و ظرفیت های توسعه فضای سبز نیز افزایش یافته ، شهر به دو منطقه یا ناحیه تقسیم شده و شهرداری بودجه و اعتبار و امکانات بیشتری جهت ارائه خدمات در اختیار خواهد گرفت.
۳- پارک های موجود ( کومه کال – باغ کاج – پارک بلوار ) که حداقل ۲۰ سال پیش و بعضا قبل از انقلاب احداث شده اند، باید به طور جدی اصلاح شده و زیرساخت های لازم در آنها تعبیه گردد و در حفظ و نگهداری از آنها سعی کوشا و تلاشی وافر گردد و در واگذاری اماکن شهرداری در این پارک ها به بخش خصوصی مسئولیت پذیری و حساسیت بیشتری به خرج دهد و صرفا کسب درآمد مدنظر ایشان نباشد.
۴- احداث پارک جنگلی جاده کمربندی : در جاده کمربندی احداث شده جدید صحبت هایی پیرامون احداث پارک جنگلی مطرح و به صورت نمادین نیز اقداماتی انجام شده که می طلبد شهرداری این پارک جنگلی را جدی تر گرفته و با کمک انجمن های مردمی و نهادهای مردم نهاد در احداث و حفظ و نگهداری از این پارک جنگلی که ضرورتی انگار ناپذیر برای شهر و محلات بالادستی است، احداث و راه اندازی این پارک را در اولویت قرار دهد. پیشنهاد می شود در این پارک از کاشت درختان بومی منطقه بویژه ازغوان استفاده شود.
۵- معاونت فضای سبز یا حداقل اداره احداث، حفظ و نگهداری فضای سبز و پارک ها در شهرداری پاوه تعریف شده و در چارت سازمانی خود پتانسیل لازم را جهت چابک سازی و توانمد کردن شهرداری داشته باشد.
۶- معاونت فرهنگی اجتماعی و یا اداره فرهنگی اجتماعی در شهرداری تعریف شده تا شهرداری بتواند جدی تر و دقیق تر شهروندان را برای پذیرش وظایف و حقوق شهروندی خود آماده کند و کوچکترین کار این معاونت جدید باید پیگیری راه اندازی فرهنگسرای شهرداری و تالار بزرگ شهر جهت اجتماعات مختلف و فرهنگسازی ها باشد تا این اداره به عنوان بازوی معاونت های دیگرازجمله عمرانی و شهرسازی شهروندان را آماده پذیرش وظایف و حقوق قانونی خود بکند.
۷- اداره یا دایره انتظامات و اجرائیات در شهرداری باید جدی تر و عملی تر در راستای وظایف خود گام برداشته و تخطی برخی از شهروندان در زیرپاگذاشتن قوانین شهری ، حریم عمومی، حقوق مردم و بیت المال را با جدیت هرچه تمام تر پاسخ دهد و نگذارد حقوق شهروندان و قوانین شهری به راحتی نادیده گرفته شوند.
امید است شهرداری با کمک انجمن های مردم نهاد و مشارکت مردم و نخبگان به سمت شهری با کمربند سبز حرکت نماید و آسایش و آرامش روانی شهروندان و مهمانان خود را تامین کند.
نظر شما