تناقض گویی برای آب فولاد کردستان؛ شرب یا پساب؟!

سرویس کردستان- فولاد؛ صنعتی پر آب که نه تنها جای مناسب آن کنار دریاست بلکه تأمین آب آن هم از باید از پساب باشد، این در حالی است که تناقض گویی مسئولان نشان می دهد در فولاد کردستان نه خبری از پساب هست و نه آب های سطحی!

به گزارش خبرنگار کردپرس، ماجرای راه اندازی زنجیره فولاد در قروه و احیای کارخانه تعطیل شده فولاد زاگرس یک نگرانی بزرگی را در شهرستان ایجاد کرده؛ مسئله بحران آب و تشدید آن توسط دو طرح پرآب بر. از یک طرف مسئولان تنها جنبه اشتغالزایی را نگاه می کنند و از طرفی دیگر تعدادی از مردم دغدغه مند و فعالان اجتماعی به مصرف بیش از حد آب توسط فولاد اشاره دارند و معتقدند وقتی آب نباشد دیگر اشتغال به چه کار می آید؟! در این میان اما یک مسئله مهم به حاشیه رفته و آن هم نوع مصرف آب فولاد است. موردی که تناقض گویی و پنهانکاری مسئولان مرتبط را به وضوح نشان می دهد.

مدیرکل صمت: باید از پساب استفاده شود

سال هاست دغدغه آب در شهرستانی مانند قروه که روز به روز وضعیت آن بحرانی تر می شود، مطرح است؛ دغدغه ای که نه تنها مسئولان امر را به فکر راه چاره نکشانده بلکه بیشتر به آن می افزایند.

مسئولان که نسبت به وضعیت هشدارآمیز آب واقفند و باید کاری برای جبران کسری آب های زیرزمینی انجام دهند اما نه تنها نسبت به برخورد قانونی با متخلفان حوزه آب جدیت ندارند بلکه طرح های پر مصرف آبی را در منطقه ایجاد کرده اند. یکی طرح زنجیره فولاد و دیگری هم احیای کارخانه تعطیل شده فولاد زاگرس؛ دو طرحی که بسیار آب بر بوده و بنا به اظهارات کارشناسان قطع به یقین ادامه این طرح ها تنش آبی و بحران آب در شهرستان را تشدید خواهند کرد.

گرچه بارها متولیان امر منجمله رئیس سابق صمت کردستان مدعی شده اند که برای فولاد به هیچ عنوان از آب های زیرزمینی استفاده نمی شود و از طرح انتقال آب برای فولاد تخصیص داده شده؛ اما مدیرعامل صنایع فولاد کردستان برخلاف این ادعا را می گوید. «محمدرضا احمدی» در نشست کارگروه صمت شهرستان قروه به صراحت بیان کرد که «آب دوران ساخت از اجاره یک حلقه چاه در روستای آونگان استفاده می شود و قرار شده آب دوران بهره برداری از سد آزاد به قوچم باشد». سدی که بنا بود برای تأمین آب شرب مردم قروه و دهگلان و تعادل بخشی دشت های شرقی باشد، نه صنعت و یا دیگر مصارف!

تمامی این موارد در حالی است که در اصل برای صنعت فولاد باید از پساب استفاده شود نه آب های دیگر؛ نکته ای که مدیرکل صمت کردستان هم به آن اشاره دارد. «بختیار خلیقی» چندی پیش در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار کردپرس به صراحت اعلام کرد که «برای فولاد باید از پسماند آب استفاده شود و هیچ آب چاه و شربی استفاده نمی شود و همه از تصفیه پساب است».

به گفته او زمانی که واحدهای صنایع مادر تأسیس می شوند یکی از مؤلفه هایی که سند اخذ می شود بحث تصفیه فاضلاب و استفاده از پسماند است و فولاد هم یکی از صنایع مادر در کردستان به حساب می آید و طبق قانون باید از پساب برای آن استفاده شود.

فولاد جای تغذیه آبخوان ها را گرفت!

جدای از این مسئله مهم صحبت های متناقض متولیان صمت و فولاد خود نشان از شفاف نبودن در تأمین آب فولاد دارد. به طوری که «محمد دره وزمی» به عنوان رئیس سابق صمت کردستان بارها اعلام کرده بود که آب این صنعت از طرح انتقال آب سد آزاد تأمین می شود اما «محمدرضا احمدی» به عنوان مدیرعامل صنایع فولاد کردستان عنوان داشته که از آب های سطحی قرار است استفاده شود!

این گفته های متناقض در حالی است که هنوز معلوم نیست از کدام آب های سطحی می خواهند استفاده کنند و اینکه اگر قرار است آب سطحی باشد پس چرا حقابه تغذیه آبخوان های دشت های قروه و دهگلان را حذف و به فولاد اختصاص داده اند؟!

در واقع از همان ابتدای انتقال آب از سد آزاد به قروه و دهگلان صحبت از آب شرب بود و حتی بنا به گفته های کارشناسان کمیته ملی آب دانشگاه کردستان میزان تخصیص بیشتر برای مصارف شرب و بخشی هم برای کشاورزی جهت تغذیه آبخوان دشت های شرقی در نظر گرفته شده بود.

در اهداف اولیه انتقال براساس اطلاعات کمیته ملی آب دانشگاه کردستان 18 میلیون مترمکعب برای تأمین آب شرب شهرستان های شرقی استان در نظر گرفته شده بود که این میزان در حال حاضر به 28 میلیون مترمکعب افزایش یافته؛ رقمی که متولیان منابع آب آن را کمی بیشتر یعنی 32 میلیون مترمکعب عنوان می کنند! اما برای صنعت تنها 3 میلیون مترمکعب در نظر گرفته شده بود که آن هم برای تخصیص قطعی به حساب نمی آمد ولی در حال حاضر این 3 میلیون مترمکعب نه تنها حذف نشده که به 8 میلیون مترمعکب هم رسیده و آن هم برای زنجیره فولاد در نظر گرفته اند! هرچند باز هم متولیان منابع آب از این 8 میلیون مترمکعب میزان 6 میلیون مترمکعب آن را برای فولاد و مابقی را برای صنایع دیگر می دانند و این تضاد میان آمار و ارقام نشان می دهد که مسئولان همچنان قصد ندارند میزان تخصیص های واقعی را به مردم اعلام کنند!

با این وجود باید توضیح داده شود که چرا 86 میلیون مترمکعب آبی که قرار بود در طرح اولیه برای نیازهای کشاورزی و تعادل بخشی دشت های شرقی قروه و دهگلان اختصاص یابد، حذف شده و صنعت فولاد با هر میزانی (چه کم، چه زیاد) جایگزین شده است؟! چرا برای فولاد از پساب و همان آب های سطحی استفاده نمی شود و چرا همین ابتدای کار به برداشت از آب های زیرزمینی پرداخته اند و برای بعد هم چشم به انتقال آب دارند؟!

این تناقض گویی ها باتوجه به شرایط پیش رو که تنش آبی روز به روز در شهرستان قروه افزایش می یابد نه چندان پسندیده است و نه قانونی! لذا می طلبد متولیان امر نسبت به دو صنعت پر آبی که می خواهند در دل خشکسالی شهرستان دایر کنند شفاف درباره تصمیماتی که گرفته اند توضیح دهند و دست از مصحلت اندیشی به نام اشتغالزایی بردارند./

- در این زمینه بیشتر بخوانید:

- دست اندازی «صمت» به حق آبه «قروه و دهگلان» از سد آزاد

- محروم ماندن کشاورزی قروه از سد آزاد/مکان یابی زنجیره فولاد اشتباه است

* گزارش: زیبا امیدی فر

کد خبر 37821

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha