به گزارش کردپرس، نیروهای عراقی از روز 16 اکتبر 2017 توانسته اند بیشتر مناطقی را که کردها از سال 2014 و در جریان حمله داعش در اختیار گرفته بودند، بازپس گیرند. از جمله مهم ترین این مناطق کرکوک بود. احزاب عمده اقلیم کردستان مانند حزب دموکرات و اتحادیه میهنی یکدیگر را عامل کنترل دوباره نیروهای عراقی بر کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه می دانند اما کارشناسان مسائل کردها رقابت حزبی را مهم ترین دلیل از دست دادن مناطق مورد مناقشه می دانند.
لقمان فیلی سفیر سابق عراق در آمریکا به لوس آنجلس تایمز گفت: تحولات اخیر فقط یک فاجعه برای کردهایی که خواهان استقلال بودند به دنبال داشت.
کمال چومانی تحلیلگر کرد و عضو غیرمقیم اندیشکده تحریر برای خاورمیانه رقابت های حزبی میان اتحادیه میهنی و حزب دموکرات را مهم ترین دلیل اتفاقات ناخوشایند برای کردهای عراق دانسته است. وی به لوس آنجلس تایمز گفت: رقابت و خصومت میان اتحادیه میهنی و حزب دموکرات دولت اقلیم کردستان را تا سرحد سقوط برده و موجب تعویق برگزاری انتخاباتی شده که برای روز اول نوامبر 2017 برنامه ریزی شده بود.
برهم صالح رئیس لیست جدید هم پیمانی برای دموکراسی و عدالت و نخست وزیر سابق اقلیم کردستان، مردم کردستان عراق احساس می کنند که فریب خورده اند. کردها در طول تاریخ در مورد مسئله استقلال با هم متحد بوده اند اما طبقه حکمران این اتحاد را با بی تجربگی خود، فساد و دخالت فامیلی در حکمرانی ضایع کرده است.
اما اسکای پژوهشگر موسسه جکسون در دانشگاه ییل و هماهنگ کننده در اداره استان کرکوک در سال 2003، مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان و رهبر حزب دموکرات را مسئول بخشی از این تحولات دانسته است زیرا به گفته وی اصرار بارزانی بر برگزاری رفراندوم تبعات کنونی را به دنبال داشته است. وی معتقد است رفراندوم 25 سپتامبر 2017 فرقی با رفراندوم قبلی نداشت و چیزی اضافه نکرد. اگر بارزانی به کردستانی منهای کرکوک بسنده می کرد و راضی می شد که کرکوک به صورت مشترک اداره شود می توانست این کار را با موفقیت انجام دهد اما گستاخی در اضافه کردن کرکوک بیشتر از عمل تحریک کردن بود.
اِما اسکای، کنترل دوباره بغداد بر شهر کرکوک را نتیجه رقابت دیرینه بارزانی و مخالفان وی در حزب اتحادیه میهنی می داند. به گفته این پژوهش گر اتحادیه میهنی و حزب دموکرات در طول تاریخ بارها علیه یکدیگر اقدام کرده اند. باید یادآوری کرد که حزب دموکرات در سال 1996 از نیروهای صدام حسین رئیس جمهور سابق عراق خواست در بیرون کردن نیروهای اتحادیه میهنی از اربیل به وی کمک کنند.
کمال چومانی معتقد است تحولات اخیر و بیرون رفتن نیروهای کرد از مناطق مورد مناقشه تبعات بیشتری بر اتحاد کردها دارد و ممکن است از نظر سیاسی، اجتماعی و اداره اقلیم کردستان باعث ایجاد شکاف بیشتر میان کردها شده و و منجر به ایجاد دو منطقه مجزا از نظر اداری شود.
وی معتقد است رفراندوم ممکن است باعث از بین رفتن رویای استقلال شود.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما