اتحادیه‌ میهنی کردستان در مواجهه با بحران های داخلی، بی اعتماد مردمی و دشواری برگزاری کنگره

سرویس عراق و اقلیم کردستان - بلیسه‌ جبار فرمان عضو شورای رهبری اتحادیه‌ میهنی کردستان در مصاحبه‌ با کردپرس بر این عقیده است که این حزب در فقدان جلال طالبانی با مشکلات و مسائل جدی داخلی روبرو است و برگزاری کنگره در موعد پیشنهاد شده از سوی شورای مرکزی این حزب نیز امری دشوار می باشد.

به گزارش کردپرس، در آخرین نشست مشترک شورای مرکزی و شورای رهبری اتحادیه میهنی کردستان، تصمیم به برگزاری کنگره چهارم این حزب در 5 مارس 2018 گرفته شد، اما باید این تصمیم از سوی نشست رهبری حزب در نشستی جداگانه به تصویب برسد. بلیسه‌ جبار فرمان عضو شورای رهبری اتحادیه‌ میهنی در مصاحبه ای اختصاصی با کردپرس که در ادامه می خوانید؛ ضمن تشریح مشکلات و مسائلی که این حزب با آن ها روبرو است، تاکید دارد که برگزاری کنگره دشوار به نظر می رسد و بهتر است به جای کنگره، حزب اقدام به برگزاری پلنوم کند. وی انتخابات پارلمانی عراق را دشوارترین رویداد پیش روی اتحادیه میهنی می داند که مهم ترین و سرنوشت سازترین اقدامی که اتحادیه می تواند انجام دهد بازگرداندن اعتماد مردم به این حزب می باشد.

کردپرس: در آستانه‌ برگزاری کنگره‌ چهارم اتحادیه‌ میهنی کردستان و در 42 سالگی این حزب، وضعیت داخلی و جایگاه‌ مردمی آن در مرحله‌ کنونی را چگونه‌ ارزیابی می کنید؟

بلیسه‌ جبار فرمان: پاسخ به‌ این سوال دشوار است. وجود مسائل و مشکلات فراوان در اتحادیه‌ میهنی، مسئله‌ ای نیست که‌ بتوان آن را انکار نمود. اقلیم کردستان عراق هم در مجموع با مشکلات بسیاری دست به‌ گریبان است. اتحادیه‌ میهنی کردستان، مام جلال طالبانی رهبر خود را از دست داد. ما در حزب دارای مواضع و دیدگاه‌ های متفاوت در مسائل مختلف هستیم. از سوی دیگر، بخشی از حزب که‌ برم احمد صالح معاون دوم دبیر کل آن را رهبری می کند از حزب جدا شده‌ و لیست جدید انتخاباتی خود را تحت عنوان ائتلاف برای دموکراسی و عدالت اعلام کرده‌ اند. برخی از رهبران حزب هم با بیماری و مشکلاتی از این نوع دست به‌ گریبان هستند و آن گونه‌ که‌ انتظار می رود قادر به‌ انجام وظایف حزبی خود نیستند. همه‌ این مسائل موجب شده‌ است که‌ اتحادیه‌ میهنی با مشکلات مختلفی دست به‌ گریبان باشد. در مقطع کنونی، حزب نیازمند بازنگری و تجدید نظر در همه‌ ارگان ها و ساختار سازمانی است به‌ گونه‌ ای که‌ خود را با وضعیت جدید و معیارهای قرن 21 بگنجاند. با این اوصاف معتقدم که‌ کنگره‌ چهارم حزب، کنگره‌ ای آسان نخواهد بود.

به‌ عقیده‌ من، مشکلات و مسائل اتحادیه‌ میهنی کردستان با برگزاری یک کنگره‌ حل و فصل نخواهند شد. بی شک کنگره‌ چهارم اتحادیه‌ میهنی نخواهد توانست تمامی مشکلات حزب را حل و فصل کند. شاید کنگره‌ آینده‌ برخی دیگر از مشکلات را حل و فصل نماید. شخصا بر این باورم که‌ در شرایط و مقطع کنونی، بهترین تصمیم برای اتحادیه‌ میهنی کردستان برگزاری پلنوم است تا کنگره‌. تا موعد تعیین شده‌ برای برگزاری کنگره‌ که‌ مارس سال جاری است، مدت زمان بسیار کمی باقی مانده‌ است. هر چند که‌ کمیته های برگزاری کنگره‌، کارهای خود را به‌ اتمام رسانیده‌ و برخی از آن ها نیز گزارش های خود را تقدیم کرده‌ اند، اما بر اساس اساسنامه‌ داخلی حزب باید کنفرانس هایی در همه‌ ارگان های حزب برای به‌ عضویت درآمدن کنگره‌ چهارم برگزار شود. برگزاری این کنفرانس ها در همه‌ ارگان ها و شاخه‌ های حزبی با توجه‌ به‌ مدت زمان کمی که‌ تا برگزاری کنگره‌ باقی مانده‌ است کار آسانی نخواهد بود. به‌ همین دلیل به‌ عقیده‌ من بهتر آن است که‌ برگزاری کنگره‌ به‌ بعد از برگزاری انتخابات پارلمانی عراق و قبل از برگزاری اتخابات پارلمانی اقلیم کردستان، به‌ تعویق بیفتد. اگر هم ضرورت دانسته‌ شد، در این مقطع فقط پلنوم برگزار شود.

کردپرس: چقدر احتمال دارد که‌ شورای رهبری اتحادیه‌ میهنی موعدی را که‌ شورای مرکزی حزب برای برگزاری کنگره‌ تعیین کرده‌ است تایید کند؟

بلیسه‌ جبار فرمان: همان گونه‌ که‌ اشاره‌ کردم من به‌ عنوان یکی از اعضای رهبری حزب، برگزاری کنگره‌ در موعد مقرر را نمی پسندم و دلیل آن هم نبود زمان کافی برای انجام آن است. بقیه‌ اعضای رهبری نیز چنین عقیده‌ ای دارند. در این موضوع تنها مسئله‌ ای که‌ وجود دارد و حائز اهمیت می باشد، بحث کمبود زمان است و بس. طی ده‌ روز برگزاری کنفرانس های انتخابات اعضای کنگره‌، کاری بس دشوار است.

از سوی دیگر ما به‌ برگزاری انتخابات پارلمانی عراق نزدیک می شویم که‌ انتخاباتی بسیار دشوار خواهد بود. دلیل آن هم این است که‌ شهروندان به‌ صورت کلی اعتماد خود به‌ احزاب را از دست داده‌ اند و همچنین احزاب جدیدی تشکیل شده‌ اند و بخشی از اتحادیه‌ میهنی از حزب جدا شده‌ و با لیست مستقل در انتخابات شرکت می کند.

موارد مذکور موجب شده‌ است که‌ انتخابات پیش رو بسیار دشوار باشند به‌ همین دلیل لازم است که‌ همه‌ ما در اتحادیه‌ میهنی تلاش های خود را معطوف به‌ انتخابات پارلمانی عراق نماییم. این نیز باید در راستای بازگرداندن بخشی از اعتماد از دست رفته‌ شهروندان به‌ حزب باشد، که‌ حداقل در پای صندوق های رای حضور یابند. همان گونه‌ که‌ استحضار دارید کمتر از 60 درصد واجدین شرایط رای دادن در استان های اقلیم کردستان برای رای دادن ثبت نام کرده‌ و کارت رای دادن را دریافت کرده‌ اند و این اشاره‌ ای است به‌ وضعیت انتخابات آتی و میزان مشارکت شهروندان در آن.

کردپرس: همان گونه‌ که‌ اشاره‌ کردید یکی از مشکلات کنونی که‌ اتحادیه‌ میهنی کردستان با آن روبرو است وجود آرا و نظرات متفاوت و در سطحی عالی تر می توان گفت، کشمکش های داخلی است. به‌ عنوان یکی از اعضای رهبری حزب، سرچشمه‌ و عامل اصلی این اختلافات، تضارب آرا و اندیشه‌ های مختلف و به‌ نوعی می توان گفت کشمکش ایدئولوژیک و فکری است یا جدال بر سر قدرت و ماندن در مناصب حزبی است؟

بلیسه‌ جبار فرمان: بیش از هر چیز دیدگاه‌ و عقاید متفاوت نسبت به‌ مشکلات و مسائل می باشد. کمتر شاهد اختلافات ایدئولوژیک هستیم و منشا آن نیز نبود دبیر کل و رهبری در حزب است که‌ این مسائل نیز به‌ وجود آمده‌ اند.

کردپرس: شاهد بودیم که‌ در انتخابات پارلمانی سال 2013 به‌ دلیل شرایطی که‌ حاکم بود، آرا و کرسی های اتحادیه‌ میهنی در پارلمان کردستان کاهش چشمگیری به‌ خود دید و این نیز از سوی تحلیل گران به‌ عنوان مجازات حزب از سوی طرفداران آن به‌ دلیل سیاست ها و تصمیماتی که‌ طی چندین سال در پیش گرفته‌ بود در نظر گرفته‌ شد؛ با توجه‌ به‌ رویدادهای چند ماه‌ اخیر در اقلیم کردستان به‌ ویژه‌ برگزاری رفراندوم و وقایع 16 اکتبر 2017 و برجسته‌ بودن نقش اتحادیه‌ میهنی در هر دو رویداد، آیا در انتخابات پارلمانی پیش رو احتمال تکرار مجازاتی اینچنینی وجود دارد؟

بلیسه‌ جبار فرمان: برای انتخابات پارلمانی عراق ما در شرایط ویژه‌ ای قرار داریم و یکی از دلایل آن نیز خارج شدن کنترل مناطق مورد مناقشه‌ به‌ ویژه‌ استان کرکوک از دست اقلیم کردستان است. بخش بزرگی از آرای کردها در انتخابات پیشین مربوط به‌ این مناطق بود و هم اکنون ما به‌ عنوان اتحادیه‌ میهنی و به‌ صورت کلی، احزاب کرد عراقی، در شرایط بسیار نامناسبی قرار داریم. به‌ همین دلیل پیش بینی ها برای انتخابات پارلمانی عراق و وضعیت اتحادیه‌ میهنی در این انتخابات، متفاوت می باشد. در ارتباط با انتخابات پارلمانی کردستان به‌ دلیل این که‌ زمان زیادی به‌ موعد برگزاری آن باقی است نمی توان تحلیل درستی درباره‌ آن چه‌ که‌ شما سوال کردید ارائه‌ داد.

کردپرس: اتحادیه‌ میهنی کردستان در مناطق مورد مناقشه‌ به‌ ویژه‌ در استان کرکوک به‌ صورت سنتی بیشترین کرسی های مجلس عراق را تصاحب می کرد. با توجه‌ به‌ رویدادهایی که‌ به‌ آن اشاره‌ کردید و همچنین ائتلاف سه‌ حزب کردستانی شامل همپیمانی برای دموکراسی و عدالت، جنبش تغییر و جماعت اسلامی پیش بینی شما از نتایج احتمالی اتحادیه‌ در این مناطق چیست؟

بلیسه‌ جبار فرمان: تحت هر شرایطی که‌ باشد، امیدوارم که‌ کردها در کرکوک بیشترین آرا و کرسی ها را کسب کنند و در صدر قرار گیرند. به‌ هر لیست و هر حزب و ائتلافی کُردی هم رای داده‌ شود نزد من ایرادی وارد نیست. نتایج هر چه‌ باشدو کردها باید در بغداد همپیان باشند و اتحاد و انسجام داخلی خود را حفظ نمایند. اگر چنین نباشد، مطمئنن نخواهیم توانست نتیجه‌ و دستاوردی داشته‌ باشیم. آن چه‌ که‌ در کرکوک از اهمیت بالایی برخوردار است این می باشد که‌ شهروندان کُرد پای صندوق های رای حاضر شده‌ و بار دیگر به‌ احزب کردستانی رای دهند. در همین راستا، مشارکت حزب دمکرات کردستان در انتخابات پارلمانی عراق در کرکوک را هم گزینه‌ بهتری از تصمیم بایکوت هه‌ هم اکنو توشت این حزب اتخاذ شده‌ است، می دانیم. همه‌ تلاش ها باید در راستای کسب بیشترین آرا و کرسی ها توسط کردها باشد و نباید در این مقطع تحلیل ها را محدود به‌ کسب آرا حزبی کرد و باید در بغداد همه‌ احزاب کردستانی در چارچوب یک همپیمانی و فراکسیون فعالیت نمایند.

کردپرس: در ارتباط با همین موضوع، طی چند هفته‌ اخیر تلاش هایی به‌ منظور تشکیل لیست مشترک کردستانی در استان کرکوک و مناطق مورد مناقشه‌ برای شرکت در انتخابات پارلمانی عراق صورت گرفت، این تلاش ها به‌ کجا انجامید؟

بلیسه‌ جبار فرمان: متاسفانه‌ در جریان نیستم و نمایندگان احزاب که‌ در نشست ها مشارکت داشته‌ اند از آن اطلاع دارند.

کردپرس: همان گونه‌ که‌ اشاره‌ کردید برهم صالح از اتحادیه‌ میهنی جدا شده‌ و با لیست مستقل در انتخابات شرکت می کند و از سوی دیگر احزاب جدیدی از جمله‌ نسل نو نیز وارد رقابت ها شده‌ اند، پیش بینی شما از تغییر موازنه‌ سیاسی در اقلیم کردستان پس از انتخابات پارلمانی چیست؟

بلیسه‌ جبار فرمان: با توجه‌ به‌ این که‌ احتمالا نو‌امبر سال جاری انتخابات پارلمانی در کردستان برگزار شود، ارائه‌ حلیل در خصوص نتایج آن و میزان آرای احزاب دشوار می باشد. آن چه‌ هم اکنون مهم می نماید انتخابات پارلمان عراق است. موازنه‌ قدرت در اقلیم کردستان در مقطع کنونی تغییری به‌ خود نخواهد دید. به‌ عنوان اتحادیه‌ میهنی نیز تلاش خواهیم کرد که‌ بیشترین کرسی های پارلمانی عراق را به‌ دست آوریم و میزان آرای دیگر احزاب کردستانی به‌ ویژه‌ در مناطق مورد مناقشه‌ هم مهم است و در نهایت، نتایج هر چه‌ باشد لازم است که‌ همه‌ فراکسیون های کردستانی زیر یک چتر واحد گرد هم آمده‌ و فعالیت نمایند تا بتوانند بر حقوق و استحقاقات مردم اقلیم کردستان پافشاری کنند. اولویت احزاب اقلیم کردستان در مقطع کنونی باید انتخابات پارلمانی عراق باشد و بر آن تمرکز کنند.

مصاحبه‌ و ترجمه‌: حسن صالحی – سرویس عراق و اقلیم کردستان خبرگزاری کردپرس

کد خبر 54333

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha