بی بهره ماندن شهرستان سقز از سهمیه عادلانه آب

سرویس کردستان- "میزان سهمیه آب کردستان منطقی و عادلانه نیست"، این جمله ای است که بارها از نمایندگان مجلس، مسئولان استانی و کارشناسان حوزه آب شنیده ایم و سایه آن بر سر استان سنگینی می کند.

به گزارش کردپرس؛ آب از گذشته به کالایی استراتژیک، یکی از منابع مهم توسعه، رقابت های منطقه ای و یکی از عناصر موثر بر امنیت ملی کشورها مطرح بوده و این اهمیت در سال های اخیر به علت مشکلات و کم آبی، بحران های خشکسالی و زیست محیطی، رقابت های منطقه ای و بین کشورها و... به شدت افزایش یافته است.

شهرستان سقز در استان کردستان یکی از حوزه های آبریز دریاچه ارومیه و تامین کننده آب سدهای لگزی و چراغویس است، اما هیچ وقت سهم عادلانه و متناسب با ظرفیت های خود را نداشته است.

ظرفیت های آبی سقز

میزان تولید آب در یک سال ابی در شهرستان سقز یک میلیارد و 600 میلیون متر مکعب می باشد، این شهرستان تامین کننده بخش عمده ای از آب دریاچه ارومیه است.

همچنین دریاچه سد لگزی یا بوکان در حوزه شهرستان سقز قرار گرفته و تنها تاج سد در محدوده آذربایجان غربی قرار گرفته، ظرفیت این سد یک میلیارد متر مکعب آب است، که سالانه تنها 30 میلیون متر مکعب آب به شهرستان سقز (15 میلیون متر مکعب آشامیدنی و 15 میلیون متر مکعب برای مصارف کشاورزی) تخصیص داده می شود.

سد مخزنی چراغ ویس نیز در فاصله 17 کیلومتری شهر سقز بر روی رودخانه چم خان از سر شاخه های چم سقز احداث شده، هدف از احداث این سد تامین آب شرب سالم و مناسب برای شهروندان، توسعه کشاورزی و ایجاد اشتغال مولد در این بخش، کمک به توسعه صنعتی، احیای منابع طبیعی و بهبود وضعیت زیست‌محیطی منطقه، توسعه گردشگری اعلام شده است.

ظرفیت این سد 78 میلیون متر مکعب است که قرار بود به ترتیب 34، 34 و 10 میلیون متر مکعب آن برای مصارف آشامیدنی، کشاورزی و صنعتی درنظر گرفته شود.

ضرورت های اختصاص سهمیه آب به دشت های سقز

شهرستان سقز از ظرفیت‌های زیادی در بحث کشاورزی و باغداری برخوردار است که افزایش بهره‌وری از این ظرفیت نیاز به تخصیص سهمیه آب مناسب دارد.

ساحل و اطراف دریاچه سدهای سقز یک منطقه ویژه و بکر برای استفاده و سرمایه گذاری به ویژه در بخش گردشگری و اشتغال زایی می باشد، خصوصاً سد چراغویس که در مسیر گردشگری سقز- بانه قرار دارد.

نیمه کاره ماندن خط انتقال آب کشاورزی از سد چراغویس

خط انتقال آب کشاورزی از سد چراغویس به طول 17 کیلومتر از چند سال پیش شروع اما پس از پیشرفت حدود 40 درصدی و ساخت بخشی از مخزن، متوقف مانده است، بیش از 2 سال است که اعتبارات خاصی به آن اختصاص نمی یابد، مسئولان وزارت نیرو توضیحاتی خاصی در این رابطه نداده اند.

قرار بود براساس این طرح 6500 هکتار از زمین های کشاورزی (سد چراغویس تا مامه شا و سد چراغویس تا کمنتو) تبدیل به آبی شوند که ضمن اشتغال زایی برای هزاران نفر، به توسعه کشاورزی و اقتصادی شهرستان و ایجاد طرح های گردشگری کمک نماید.

علت نیمه کاره ماندن طرح

برای بررسی علت این قضیه با رئیس اداره مابع آب شهرستان سقز تماس گرفتیم، که وی با تایید متوقف شدن پروژه انتقال آب کشاورزی از سد چراغویس گفت: براساس مصوبه هیات دولت، کلیه طرح هایی که منجر به افزایش برداشت آب در حوزه آبریز دریاچه ارومیه شوند، متوقف شده است.

جاوید افزود: ساخت و بهره برداری از سد چراغویس نیز با رایزنی های گسترده مسئولان استانی، شهرستانی و نمایندگان مجلس با اثبات ضرورت تامین آب شرب شهر سقز صورت گرفت، اما تاکنون برای ادامه طرح توسعه کشاورزی موافقت نشده است، ولی ما تمام توان خود را برای ادامه این طرح بکار خواهیم گرفت.

ضرورت پیگیری تخصیص سهمیه عادلانه آب به سقز و کردستان

یکی از خواسته های اساسی و مشروع شهروندان سقزی، بهره مندی عادلانه از سهمیه آب تخصیصی برای مصارف کشاورزی و تولیدی است که این امر می تواند نقش مهمی در محرومیت زدایی و حرکت به سوی توسعه، آبادانی، ایجاد اشتغال مولد، بهره برداری بهینه از ظرفیت های آب و خاک موجود داشته باشد.

به نظر می رسد محدودیت های اعمال شده و سهم پایین حق آبه کردستان و خصوصاً شهرستان سقز اقدامی منطقی نیست، لذا از مسئولان مرتبط ملی و منطقه ای، نمایندگان استان در مجلس، استانداری و فرمانداری ویژه شهرستان انتظار می رود با پیگیری جدی نهادهای تصمیم گیر در این رابطه خصوصاً وزارت نیرو را به تجدیدنظر اساسی و تغییر سیاست ها و برنامه های موجود متقاعد نموده، لذا حداقل انتظار موجود، ادامه ساخت خط انتقال آب کشاورزی سد چراغویس و افزایش سهم سقز از آب سد لگزی است ، که باید مورد توجه جدی قرار بگیرد.

کد خبر 59191

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha