به گزارش کرد پرس به نقل از فارس، آلبرت بغزیان با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری و موضوع تاکید بر نامه اقتصاددانان به رئیسجمهور اظهار داشت: از این دست نامهها هرچند سال یکبار توسط اقتصادادنان نوشته میشود و همیشه وجود دارد، اگر این موضع را کنار بگذاریم، میبینیم که به راهکارها و توصیههای اقتصاددانان بیاعتنایی میشود و همه آنها روی هم تل انبار شده و مسئولان کار خود را انجام میدهند.
این اقتصاددان با بیان اینکه سیاستهای اقتصادی غلط اجرا شده ناشی از تفکر سیاسی است و نه اقتصادی تصریح کرد: با این حال این رویکرد تبعات اقتصادی دارد و توانایی تحلیل آن را ندارند، بنابراین نتایج هم خدشهدار میشود.
وی با اشاره به اینکه اوایل انقلاب اسلامی سرمایهدار کلان و دانهدرشت در بحث تجارت نداشتیم، گفت: در حال حاضر اخلاق حرفهای تخریب شده است و هر صاحب نفوذ و ثروتمند یا قدرتمندی به دنبال منافع خود است و همه خطاها را تکرار میکنند و میبینیم که احتکار، قاچاق، سوء استفاده ، رانت اطلاعاتی و سایر موارد موجود دارد.
بغزیان یکی دیگر از مسائل مربوط به شرایط کنونی را متوجه قوه قضاییه و نحوه برخورد با متخلفان دانست و افزود: در مساله ارزی بسیاری اعتقاد داشتند که باید افزایش نرخ وجود داشته باشد، اما معتقدم نباید سیاست ارزی رها میشد، زیرا ارز روی همه چیز تاثیر میگذارد و منجر به نوسان قیمت کالایی میشود. سیاستهای اصلی اقتصادی و ارزی ناپخته است و فقط منافع عدهای را دنبال میکند و منافع جمعی ترجیح داده میشود.
این اقتصاددان با اشاره به سیاست یکسانسازی ارز دولت یادآور شد: مسئولان دولتی گفتند میخواهیم ارز را تک نرخی کنیم و پس از آن قیمت 4200 تومانی تعیین شد، اما بعد این عدد را به بعضی کالاها محدود کردند، معلوم است که بازار دوم و حتی سوم ایجاد میشود، سیاستگذاریها غلط است.
وی ادامه داد: یک زمانی یک جراح پزشک با خطای خود جان یک نفر را به خطر میاندازد، اما سیاستگذار در نظام اقتصادی یک جامعه را نابود میکند. اهداف سیاسی اولویتهای اقتصادی را تعیین میکند و منافع شخصی و رانت روی موضوعات اقتصادی تاثیر دارد. در این مدل خلافی یا کشف نمیشود یا اگر کشف شود، مراحل قضایی و برخورد و رسیدگی زمان بر است و در نهایت جریمه نقدی در نظر گرفته میشود که تناسبی با جرم ندارد.
بغزیان با بیان اینکه در بحث سازمانهای نظارتی ارادهای وجود ندارد، گفت: اگر رئیسکل بانک مرکزی بودم، حتما یکی از اولویتهای اصلی را مدیریت شناور نرخ ارز میگذاشتم ، مگر میشود که بانک مرکزی نداند چه کسی در بازار قیمتگذاری میکند، این را یک صرافی کوچک نیز میداند، کنترل بازار ارز دست کیست، بعضیها در اقتصاد دکور هستند و نمیخواهند دستهای پنهان پشت پرده ارز را قطع کنند.
این اقتصاددان با اشاره به وجود مافیا در بخشهای مختلف مثل خودرو و مسکن تصریح کرد: وقتی صحبت از استقلال بانک مرکزی میشود، باید توجه داشت که مدیران عامل بانکها تاثیر زیادی روی سیاستهای بانک مرکزی دارند، بنابراین باید آدمهای سالم را پیدا کنیم که از منافع خود بگذرند. باید ریزش زیادی داشته باشیم تا بتوان افراد سالم را به روی کار آورد.
وی ادامه داد: مثلا در بخش مسکن مگر میتوان باور کرد که آخوندی وزیر مسکن نداند اوضاع از چه قرار است و چه کسانی یا چند برجساز روی قیمتها تاثیر میگذارند. دشمن فرضی درست کردهایم که از اصل موضوع منحرف شویم.
بغزیان با تاکید بر اینکه مشکلات کنونی ریشه در مسائل داخلی دارد، تصریح کرد: بسته جدید ارزی بانک مرکزی کارایی ندارد و فقط سمت تقاضا را در نظر گرفته است؛ در حالی که عرضه مشکل دارد. نقش دولت را در این بسته نمیبینیم و مدیریت شناور وجود ندارد،اگر عرضه ارز زیاد شود قیمتها روی 5 یا 6 هزار تومان خواهد آمد. اکنون صرافیها به چرخه بازگشتند، اما با سیل عظیمی از تقاضا روبرو هستند؛ بنابراین با عدم عرضه قیمتها را بالا میبرند. به نظر من بازار ارز نیز در انحصار دولت است و باید اقدامی ضربتی برای آن صورت بگیرد اما ارادهای برای مدیریت وجود ندارد.
وی تاکید کرد: شرایط برای اقشار پایین و متوسط بحرانی است و باید برای آنها تدبیری شود.
نظر شما