پدرم ادریس بارزانی نقش بسیاری در حصول توافق 11 ماه می 1970 با رژیم وقت عراق داشت/ ما بر این باوریم مسئله کردهای عراق در چارچوب این کشور حل شود

سرویس عراق و اقلیم کردستان- رئیس اقلیم کردستان ضمن اشارە بە توافق 11 ماه می 1970 میان کردها و رژیم وقت عراق و تاثیر این توافق بر روابط میان کردها و اعراب، گفت کە ادریس بارزانی پدرش نقش اساسی در حصول این توافق داشتە و رهبران بارزانی ها نیز بر این باور بودە و هستند کە باید مسئلە کردهای عراق در چارچوب این کشور حل شود.

بە گزارش کردپرس، نچیروان بارزانی رئیس اقلیم کردستان طی گفتگو با برنامە (بالثلاثة) کە از شبکە تلویزیونی الشرقیە نیوز پخش می شود، بە سوالاتی دربارە عراق و اقلیم کردستان، تحولات در عرصە سیاسی و نسل جدید و راهکارهای حل مشکلات و نیز آیندە کشور پاسخ داد.

متن این مصاحبە که در سایت رسمی ریاست اقلیم کردستان منتشر شدە و بارزانی در آن بە زندگی شخصی و سوابق سیاسی خود نیز پرداختە و در چندین بخش منتشر می شود، بە شرح ذیل است:

بخش اول؛

الشرقیە نیوز: شما در دهە شصت قرن گذشتە بە دنیا آمدید و عراق در این دوران شاهد برپایی جمهوری اول و دوم بود، برجستە ترین رویداد سیاسی در آن دوران برای شما کدام رویداد است؟

نچیروان بارزانی: من در سال 1966 در عراق و در منطقە حاجی عمران کردستان عراق بە دنیا آمدە ام، مادرم از اهالی سلیمانیە و پدرم ادریس ملا مصطفی بارزانی از خاندان بارزانی بود، من تا سال های 1974 و 1975 در عراق بودە و پس از برپا شدن شورش کردها علیە حکومت وقت عراق، آوارە شدە و بە ایران رفتیم. دوران کودکی من در ایران سپری شدە و پدرم بە سر و سامان دادن کردهای عراق کە پس از شورش در ایران آوارە شدە بودند، مشغول بود. پس از سال 1979 و بر پا شدن انقلاب اسلامی ایران، آرام آرام وضعیت تغییر یافت و بە مناطق کردستان عراق بازگشتیم و در کوه های منطقە بە سر بردە و بە این ترتیب دوران کودکی من در ایران و در کوه ها سپری شدە و دوران تحصیل ابتدایی را نیز در ایران گذراندم.

فعالیت های سیاسی من نیز از عضویت در سازمان دانش آموزان کردستان آغاز شد، اما پس از سال1987 و درگذشت پدرم بە صورت جدی وارد عرصە سیاست و فعالیت های سیاسی شدم.

الشرقیە نیوز: این دوران آشفتە کودکی و رفتن از زادگاه خود بە کشوری دیگر دوران کودکی انسان را از بین می برد، آیا دوران کودکی واقعی را تجربە کردە اید؟

نچیروان بارزانی: واقعا نە! یعنی چنان کە باید و شاید دوران کودکی نداشتیم، دوران خردسالی و کودکی زمانی بود کە در ایران بە عنوان آوارە زندگی می کردیم و مانند همه کسانی کە آوارە می شوند، با دشواری هایی همراه بود، یعنی نە تنها برای ما آسان نبود، بلکە برای همه کردهایی کە پس از شورش آوارە شدە بودند، بسیار سخت بود، بە ویژە دوران دشواری برای پدرم و عمویم مسعود بارزانی (رهبر کنونی حزب دمکرات کردستان) بود کە مشغول ساماندهی و ادارە امور نیروهای پیشمرگ و احیای دوبارە مبارزات در عراق بودند، بە همین دلیل چنان کە باید دوران کودکی نداشتیم.

الشرقیە نیوز: پیشرفت و عمرانی کە اکنون در اقلیم کردستان وجود دارد برای تیم الشرقیە کە برای این مصاحبە بە اربیل آمدە شوک آور بود، دلیل این پیشرفت و آبادانی چیست؟چطو توانستید در این مدت کوتاه، بە این پیشرفت ها دست یابید؟

نچیروان بارزانی: عراق بە صورت کلی کشور آبادی نیست. پیشرفت و عمران در اقلیم کردستان نیز از سال 2004 بە بعد آغاز شد و از آن زمان امیدی بە کردها دادە شد کە بە عمران و آبادانی بپردازند. ما در آغاز بر تقویت بخش خصوصی در اقلیم کردستان تمرکز کردیم، زیرا عامل پیشرفت در هر کشوری است. بنابر این تمرکز ما هم بر تقویت بخش خصوصی و هم آغاز پروژە های عمرانی بود و مردم نیز یاری رسان ما بودە و بە ویژە بخش خصوصی نقش اصلی را در این زمینە ایفا کرد.

اما در مقایسە با کشورهای اطراف، سرعت پیشرفت ما زیاد نیست و لازم است کە پیشرفت و عمران در عراق و اقلیم بیشتر شدە و سرعت بیشتری نیز بە آن دادە شود.

الشرقیە نیوز: بە زندگی شخصی شما بازگردیم و بە مسلئە ای کە در زندگی و هویت همه کردها مهم است بپردازیم، از نظر شما پیام، کوه ها بە ویژە در دوران مبارزە و فعالیت چیست؟

نچیروان بارزانی: کردها همیشە گفتە ای را در این مورد دارند " هیچ دوستی بە جز کوه ها نداریم" برای کردها همیشە این طور بوده و مبارزە و مقاومت خود را همیشە از کوه ها آغاز کردە اند، ما نیز بە عنوان بخشی از آنان کە در کوه ها در حال مبارزە بودند، در این مبارزە و مقاومت شرکت داشتیم. پدر و عمویم از دوران جوانی بە ما آموختند کە باید با رنج ها و مصائب مردم همراه بودە و زندگی کنیم، من دوران پیشمرگ ها در کوه را دیدە ام، هرچند این افتخار را نداشتم بە عنون یک نیروی پیشمرگ در صفوف مقدم مبارزە باشم. اما در این دوران همراه پیشمرگ ها در کوه ها بودە و این دوران بخشی از زندگی ما هم بودە است.

الشرقیە نیوز: بەنظر می رسد شما بزرگترین نوە مرحوم جناب ملا مصطفی بارزانی فقید باشید و شخصیت نچیروان بارزانی در کنار پدرتان ادریس بارزانی، عمویتان مسعود بارزانی، پدربزرگتان ملا مصطفی ایستادە است؛ آیا ملامصطفی بارزانی شخصیت الهام بخش شما است؟

نچیروان بارزانی: وقتی ملا مصطفی در زندگی من حضور داشت، دوران کودکی من بود و ملا مصطفی در سال 1976 کە دچار بیماری شد برای درمان بە آمریکا رفت و مدتی کە ما با پدربزرگ مرحوممان زندگی کردیم بسیار کوتاه بود، اما کسی کە بر زندگی سیاسی من تاثیرگذار بودە و نقش وی چنان بودە کە زیر سایە و رهبری وی بزرگ شوم، عمویم مسعود بارزانی بود. وی بیشتر بە عنوان یک شخصیت و یک رهبر برای من الهام بخش بودە و او را بە عنوان عمو و همچنین پدر نگریستە ام. وی بیشترین تاثیر را در زندگی و جایگاه من از جوانی تا کنون داشتە است.

الشرقیە نیوز: از ملا مصطفی بارزانی چە آموختید؟

نچیروان بارزانی: آنچە همه ما از مسعود بارزانی آموختیم این است کە با دلسوزی تمام برای کسب حقوق ملت خود تلاش کردە و بە مردممان خدمت کنیم. اگر بتوانم در دو کلمە توصیف کنم باید بگویم منش و سیرە ملا مصطفی خدمت کردن بە میهن بودە و ما از این شخصیت آموختیم کە بە صورت جدی برای خدمت بە مردم خود و احقاق حقوق آنان تلاش کنیم.

الشرقیە نیوز: همچنان که هنگام سخن گفتن دربارە نقش پدر فقیدتان دچار احساسات شدید، بە نقش و مبارزات ایشان بپردازیم، وی چە نقشی در مبارزات کردها و نزدیک کردن دو طرف عرب و کرد بە یکدیگر داشت؟

نچیروان بارزانی: در مورد مسائل کردها کە کاملا مشخص است زیر سایە پدربزرگم ملا مصطفی بودند.

هم کاک ادریس مرحوم و هم جناب مسعود بارزانی هر دو در دوران شورش و خیزش کردهای عراق یاری دهندە ملا مصطفی و در کنار او بودند ، کاک ادریس زمانی کە در این شورش ها شرکت داشت بیشتر مسئول امور اجتماعی و نظامی بودە و ضمن اینکە بە ملامصطفی کمک کردە خود نیز نقش بسیاری در حصول توافق 11 ماه می 1970 با رژیم وقت عراق داشت و چندین بار برای ایجاد تفاهم بە بغداد سفر کردە و همیشە هم افتخار می کرد کە پس از این توافق همه طیف های مختلف عراق از بصرە تا اقصی نقاط کشور از توافق استقبال کردە اند و پس از چندین سال مبارزە و تلاش، مردم عراق بە صورت کلی از توافق با کردها استقبال کردند و خود وی یکی از افرادی بود کە در این توافق نقش داشت و افراد دیگر نیز از جملە مسعود بارزانی و دیگر دوستان هم در این توافق نقش داشتند، اما ادریس بارزانی بە صورت ویژە افتخار می کرد کە در این توافق و نزدیکتر کردن مردم عراق بە صورت کلی و کردها و عرب ها بە صورت ویژە بە یکدیگر نقش داشتە است. زیرا ما در کل بر این باوریم کە مسئلە کردهای عراق در چارچوب این کشور حل شود و سال 1970 و سال 1975 هم همین نظر را داشتیم و اکنون نیز باور ما همان است کە باید در چارچوب عراق راه حل مسائل و مشکلات یافت شود.

الشرقیە نیوز: این صحبت ها مربوط بە دهه هفتاد است و اکنون نیز بر سر میز مذاکرە هستید، چە دلایلی وجود دارد کە اربیل خواستار کاهش مشکلات می شود و نقش پیشدستانە در این مورد ایفا می کند و ممکن است از بغداد نیز بخواهد همین راه را در پیش بگیرد؟

نچیروان بارزانی: بە نظر من مشکلات بیشتر مربوط بە طرز تفکر است، بر این باورم کە مشکلات عراق از این طریق کە چە طرفی قدرتمندتر و چە کسی ضعیف تر است، حل نمی شود. مشکلات عراق مشکل یک خانوادە است، حل مشکل یک خانوادە نیز مستلزم گفتگو و مذاکرە بودە و باید از طریق نشست و میز مذاکرە حل شود، این تفکر کە چە کسی در عراق قوی و چە کسی ضعیف است، این کشور را دچار فجایع بزرگی کردە و مهم است کە ما از گذشتە درس بگیریم و اشتباهاتی کە همه ما مرتکب شدە ایم، برایمان تجربە شود، هم بغداد دچار اشتباهاتی شدە و هم بدون شک، اربیل اشتباهات فراوانی داشتە و در نهایت ثبات سیاسی و اقتصادی عراق برای ما مهم است و باید بە جایی برسیم کە ببینیم این مشکلات چگونە باید حل شوند؟ مشکلات عراق هرگز با این تفکر و دیدگاه حل نمی شود کە اگر بغداد قوی باشد، اربیل در موضع ضعف قرار می گیرد، یا بالعکس تقویت جایگاه اربیل بە معنای ضعف بغداد باشد! ما مکمل یکدیگر هستیم، بغداد و اربیل، کرد و عرب در عراق، شهروند این کشور هستند. باید همه ما تلاش کنیم در درجە اول شهروندی عراق را در جایگاهی قوی قرار دهیم و در درجە دوم، شراکت درستی را بنیان نهیم کە بتوانیم با یکدیگر در آیندە، شریک باشیم. مشکل عراق این است کە هیچ طیفی از آیندە خود مطمئن نیست! باید بە چنین وضعیتی پایان دادە شود، مردم عراق و همه طیف های کشور شایستە برخورداری از یک زندگی بهتر هستند و باید همه سیاستمداران عراقی برای نیل بە این هدف، با یکدیگر کار کنند، ما در اقلیم کردستان واقفیم کە در این مورد وظیفە ای بر عهدە داریم و حاضریم کە وظیفە خود را انجام دهیم در عین حال از حقوقی نیز برخوردار هستیم، ما آمادە ایم کە در اقلیم کردستان این اصول را بە صورت کلی با بغداد برای رسیدن بە تفاهمی مشترک برای آیندە عراق، در پیش بگیریم.

الشرقیە نیوز:بە بحث ملا مصطفی بارزانی برگردیم. وی چە دیدگاهی دربارە اتحاد در عراق و برادری میان کرد و عرب داشت؟

نچیروان بارزانی: اگر همه اظهار نظرها و سخنان ملا مصطفی مورد بررسی قرار گیرند، می بینیم کە وی از برادری میان کرد و عرب دفاع می کرد، وی از این ایدە دفاع می کرد کە باید مشکل کردهای عراق در چارچوب این کشور، حل شود. اما متاسفانە رژیم های یکی پس از دیگری در عراق، همیشە با خشونت و سلاح پاسخ مسائل کردها را دادە اند. مسئلە کردها در عراق، موضوعی جدی است و باید راه حلی اساسی برای آن یافت شود، بە عنوان مثال پس از سال 1970 برای ترور ملا مصطفی بارزانی تلاش شد، شماری از شخصیت های مذهبی را نزد وی فرستادە و سعی در کشتن وی داشتند و خود جناب مسعود بارزانی این موضوع را برای ما بازگو کرد و گفت کە پس از این واقعە صحبت هایی در بارە این درگرفتە کە چطور انتقام این ترور نافرجام گرفتە شود و در عین حال تاکید شدە کە باید این موضوع در نظر گرفتە شود کە ممکن است غیرنظامیان در این انتقام قربانی شوند و جناب ملا مصطفی با قطعیت هرگونە انتقام جویی را رد کردە و تاکید کرده بە هیچ عنوان و تحت هیچ شرایطی نباید این موضوع بە مسئلە کرد و عرب تبدیل شود و بر سر وی جنگی بر پا شود. پس از ملا مصطفی نیز جناب مسعود بارزانی و همه ما هم. بە موضوع برادری کرد و عرب کاملا باور داریم و می خواهیم همه ملت های عراق با یکدیگر فرمولی برای همزیستی بیابند. اتحاد عراق و همزیستی همه طیف های این کشور، قدرت عراق بە شمار می آید. این همان اصلی است کە از ملا مصطفی آموختیم، ما آموختیم کە کرد و عرب باید برادر باشند، یک مثال دیگر نیز وجود دارد کە زمانی یک عرب استاندار اربیل شدە و سپس دولت وقت عراق بر این اساس کە حتما یک استاندار کرد بە مذاق ملا مصطفی بیشتر خوش می آید، یک فرد کرد را جایگزین این استاندار عرب می کند، اما ملا مصطفی طی دیداری با مقامات وقت دولت عراق اعلام کردە کە بە نظر وی بهتر است این استاندار عرب بە منصب خود بازگرداندە شود، زیرا برای ما مهم این نیست کە چە کسی عرب و چە کسی کرد است، مهم این است کە بتوانیم همه طیف ها در این کشور در رفاه و امنیت با یکدیگر زندگی کنند.

الشرقیە نیوز: شما پیام ملا مصطفی را دریافت کردە و اکنون آن را اجرا می کنید و بە نظر می رسد کە این پیام در زمان حملە داعش و پناه دادن بە آوارگان عرب کە از استان های عراق بە اقلیم آمدند، نمود بیشتری یافت، من هنوز هم از چارچوب برادری و اتحاد در عراق سخن می گویم.

نچیروان بارزانی: نمی خواهم بە عنوان منت نهادن از این موضوع سخن بگویم، زیرا ما در اقلیم کردستان وظیفە خود را انجام دادیم. وقتی داعش در سال 2014 حملە و بسیاری از مناطق در موصل و الانبار را اشغال کرد، ساکنین این مناطق بە اقلیم روی آوردند و ما وظیفە خود دانستیم درها را بە روی آنان گشودە و بە آنان جا و مکان دهیم. در آن مقطع حدود دو میلیون آوارە سوری و عراقی در اقلیم بودند، اما این جای افتخار دارد و ضمن قدردانی باید برای اطلاع مردم عراق اعلام کنم، ما هرگز در آن زمان و اکنون نیز هیچ مشکل امنیتی را از آوارگان مشاهدە نکردیم کە خطری علیە اقلیم کردستان باشد. هیچ یک از آنان مشکل اجتماعی را میان کرد و عرب ایجاد نکرد و بالعکس فضای بسیار خوبی نیز وجود داشت، اکنون نیز اخباری بە گوشم می رسد مبنی بر اینکە بسیاری از آوارگانی کە خوشبختانە بە محل سکونت خود در فلوجە، الانبار و موصل و دیگر مناطق بازگشتە اند، هنو روابط اجتماعی خود با مردم اقلیم حفظ کردە اند و این برای ما مایە افتخار است.

آنچە انجام دادیم وظیفە ما بودە و اگر در این مدت نقص و کاستی وجود داشتە، بابت آن پوزش می طلبیم، ما وظیفە خود را بر اساس راه و روشی کە بر اساس آن پرورش یافتە ایم و بە ما تاکید می کند باید بە برادری کرد و عرب و دیگر طیف ها احترام بگذاریم، انجام دادیم.

پایان بخش اول مصاحبە نچیروان بارزانی با الشرقیە نیوز

کد خبر 8702

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha