به گزارش کردپرس، این تعهد کوچکی است و شامل چند هزار نیروی نظامی است که در ابتدا سه سال پیش و برای کمک به نیروهای کرد سوریه در برابر داعش به این کشور اعزام شدند. دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا در ماه مارس اعلام کرد که زمانی که جنگ با داعش به پیروزی ختم شود این نیروها به خانه باز خواهند گشت. و آخرین مرحله از عملیات نظامی برای بیرون راندن این گروه از آخرین مقرهای آن اخیرا آغاز شده است.
با این حال، در ماه سپتامبر، دولت آمریکا نظرش را عوض کرد و گفت که نیروهای آمریکا با یک ماموریت جدید، برای حل بحران سوریه در این کشور باقی خواهند ماند: این ماموریت جدید مقابله با نفوذ فزاینده ایران در این کشور بود.
این تصمیم جدید آمریکا، قطعا منطقه ای نزدیک به یک سوم خاک سوریه را که بیشتر آن بیابانی است و مساحتی به اندازه لویزیانای آمریکا را دارد، تحت کنترل کامل نیروهای آمریکا قرار می دهد.
پنتاگون نمی گوید که چه تعداد نیرو در این مناطق دارد. به طور رسمی تعداد آنها 503 نفر اعلام شده اما اوایل امسال، یکی از مقامات این کشور اشاره کرد که ممکن است تعداد واقعی نیروهای آمریکا در سوریه نزدیک به 4000 نفر باشد. بیشتر آنها نیروهای ویژه نظامی است و تجهیزات آنها سبک است. کاروان ها و خودروهای آنها هرازگاهی از جاده های بیابانی سوریه عبور می کنند اما به ندرت می توان سربازان آمریکا را در شهرک ها و شهرهای سوریه مشاهده کرد.
این ماموریت جدید، سوال های تازه ای درباره نقشی که آنها ایفا خواهند کرد و یا حضور آنها ممکن است زمینه یک تقابل و تهاجمات جدید را در منطقه فراهم می کند، بر می انگیزد.
این مناطق از سوی دشمنان قدرتمند حضور آمریکا و نیز آمال کردهایی که بیشتر این منطق عمدتا عرب نشین را در جستجوی ایده های چپی فرموله شده توسط یکی از رهبران کرد محبوس ترکیه کنترل می کنند، احاطه شده است. نشانه ها حاکی است که داعش در حال سازماندهی مجدد و استفاده آن از نارضاتی های جامعه عربهای این منطقه برای ایجاد تهددیهای جدید و تهاجمات تازه ای است.
الهام احمد، یکی از مقامات ارشد اداره خودگردان شمال و شرق سوریه که اداره خودگردان نیز نامیده می شود، می گوید: بدون حضور نیروهای آمریکا، این تهدیدها مطمئنا آتش جنگ جدیدی را برپا خواهد کرد.
خانم الهام احمد افزود: « آنها باید در این منطقه بماند. اگر نیروهای آمریکایی بروند دیگر راه حلی برای بحران سوریه وجود نخواهد داشت و اینجا فاجعه اتفاق خواهد افتاد.»
اما ماندن نیروهای آمریکا در سوریه باعث ایجاد خطرهایی می شود و هم اکنون هم چالش هایی در حال بالا گرفتن است.
تهدید ترکیه در ماه گذشته مبنی بر تصرف این مناطق، آمریکا را مجبور کرد اقدام به گشت مشترک دیده بانی در مناطقی کند که آنکارا در مقابل آن تانک ها و نیروهایش را در طول این مرزها مستقر کرده است. ترکیه نیروهای کرد سوریه موسوم به ypg را که نزدیک به پ.ک.ک، حزب غیرقانونی اعلام شده در ترکیه هستند، سازمانی تروریستی می داند و از تحکیم قدرت این گروه در سوریه بیمناک است.
نیروهای ارتش سوریه و برخی نیروهای خارجی همکار آن در شرق و غرب این مناطق حضور دارند. آنها تهدید کرده اند که این مناطق را در راستای قول بشار اسد برای تحت کنترل درآوردن تمام خاک سوریه، با استفاده از زور و نیرو بازپس خواهند گرفت. دولت سوریه و این نیروها ارتباط هایی را با قبایل محلی برقرار کرده اند و بیان آمریکا مبنی بر تمایل برای ماندن در سوریه در جهت مقابله با نفوذ ایران، ممکن است ایجاد ارتباطات بیشتر با این قبایل را ترغیب کند. فارغ از خطوط مقدم جنگ، رفته رفته، آرامشی که بعد از اخراج داعش از رقه و مناطق پیرامون آن به دست آمد در حال از بین رفتن است. یک سری بمب گذاریهای مشکوک و قتل ها در برخی از این مناطقی که حدود سه سال پیش از داعش پس گرفته شده اند، استرس را به اوج رسانده است. بیشتر این حملات را داعش به گردن گرفته است و سرهنگ شان رایان، سخنگوی نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا گفت که دلیل وجود ندارد که بگوییم این حملات کار داعش نیست. وی افزود:« ما می دانیم که داعش در این مناطق در حال سازماندهی است.»
اما ظن و گمان های زیادی وجود دارد که مخالفان حضور آمریکا و کردها که به دنبال خودگردانی هستند، ممکن است به دنبال ایجاد بی ثباتی در این مناطق باشند و متحدانی را از این مناطق که با حضور و کنترل درازمدت کردها در این منطقه راحت نیستند، بیابند.
نیروهای کرد تلاش کرده اند که اعراب را داخل اداره خودگردان کنند اما تسلط کردها بر همه سطوح آن اعتراض اعراب را به دنبال داشته است.
به گفته شیخ حمیدی الشمر، رییس قبیله پرنفوذ الشمر سوریه، این بخش از سوریه جایی است که وفاداری قبیله ای حکم بالا را در سیاست دارد و قبایل این منطقه از سوی قدرت های منطقه ای و با هدف تحت کنترل قرار دادن این مناطق مورد حمایت قرار گرفته اند.
عمارت بزرگ الشمر که به صورتی ناهمگون از بیابان های سوریه نزدیک مرز عراق قد علم کرده است، در یکی از جمعه های اخیر میزبان دهها رهبر قبیله ای برای نشست مرسوم هفتگی این رهبر قبیله بود. آنها ملبس به قباهای حاشیه زربافت و محافظان مسلح وارد اتاق پذیرایی عمارت شدند.
مهمانان شامل طیف وسیعی از شیوخ وابسته به الشمر، از نزدیکان حکومت بشار اسد و حزب بعث حاکم گرفته تا نمایندگان دولت اسلامی، شورشیان ارتش آزاد و نیروهای دموکراتیک سوریه تحت رهبری کردها که به دنبال کنترل شمال شرق سوریه هستند، بودند.
قبیله الشمر خود را با ایالات متحده آمریکا و کردها متحد کرده و نیروهایی از شبه نظامیان خود به نام صنادید را برای مقابله با داعش اعزام کرده است. اما رهبر این قبیله گفت که نگرانی زیادی دارد؛ بویژه این که اظهارنظر آمریکا در مورد مقابله با ایران منطقه را وارد تقابل جدید خواهد کرد و مناطق عرب نشین از هر توافقی که در نهایت با کردها بسته خواهد شد بیرون گذاشته خواهند شد.
وی افزود: هیچ چیزی مورد اطمینان نیست ما اکنون بخشی از بازی جهانی هستیم و این خارج از اراده ماست.
بندر، پسر این رییس قبیله که هدایت شبه نظامیان این قبیله را بر عهده دارد، گفت که این قبیله به شکلی از ایجاد تنظیمات جدید در سوریه توسط کردها حمایت می کند زیرا « آنها برادران ما هستند و قربانیان زیادی داده اند.»
وی افزود:« مهم ترین ترین نگرانی اعراب این است که قومیت کرد می خواهد دولتی برای کردها تشکیل دهد و اختیارات خود را بر دیگران تحمیل کند. ائتلاف ضدداعش نیروهای دموکراتیک سوریه را به عنوان نیروی چند قومی تاسیس کرد اما مردم می بینند که این طور نیست. اینجا فقط یک عامل وجود دارد که همه چیز را در اختیار دارد و همه چیز را نیز کنترل می کند.»
رهبران کرد سوریه می گویند که آنها به شدت برای متقاعد کردن جامعه عربی به این که آنها برای اداره این مناطق آنها را نیز وارد خواهند کرد، تلاش می کنند. صالح مسلم، یکی از رهبران ارشد حزب اتحاد دموکراتیک سوریه، شاخه سیاسی نیروهای کرد سوریه می گوید تلاش می شود در کلاس هایی که در مناطق عرب نشین برگزار می شود آشنایی با ایدئولوژی عبدالله اوجالان صورت بگیرد.
وی افزود: ما نسبت به همزیستی بسیار صادق هستیم. این مسئله به زمان ارتباط دارد. ممکن است به سه یا چهار سال زمان برای ایجاد ثبات نیاز داشته باشیم.»
اما راه حلی در پیش چشم نبوده و ممکن است هنوز وجود نداشته باشد. بشار اسد بر سایر شورشیان در دیگر نقاط سوریه برتری یافته و نشان داده که حاضر به دادن امتیازی نیست. انتظار در میان بسیاری از ساکنان سوریه و بویژه اعراب و کردها نیز این است که دولت سوریه در نهایت اختیارات خود را بر تمامی مناطق اعمال خواهد کرد.
بسیاری در این جا از جمله کردها، بعد از اعلام ترامپ مبنی بر خروج نیروهای آمریکا از سوریه، برای این منظور خود را آماده کردند. کردها مذاکراتی مستقیم را با دمشق برای راه حلی دوجانبه و مستقیم انجام دادند. مذاکرات به جایی نرسید و اکنون آمریکایها هنوز حضور دارند. اما مقامات کرد می گویند کانال هایی را برای ارتباط با دمشق در صورت تغییر موضع ترامپ باز گذاشته اند.
امجد عثمان، یکی از مقامات نیروهای دموکراتیک سوریه می گوید: « همه چیز بسیار پیچیده شده و هیچ کس نمی داند که چه مسیری برای پیمودن انتخاب کند. ما نمی دانیم که کی با کی همراه است و کی بر علیه کی است.
به نظر می رسد که همه چالش ها و پیچیدگیها در شمال سوریه حول محور شهر استراتژیک منبج است. این شهر که بر کرانه رود فرات قرار گرفته، سه سال پیش از سوی نیروهای کرد سوریه از دست داعش آزاد شد. اکنون در شمال آن نیروهای ترکیه و شورشیان ارتش آزاد حضور دارند و نیروهای بشار اسد و متحدان آن مانند روسیه نیز در جنوب منبج مستقر هستند.
در میان شهر نیروهای آمریکایی قرار گرفته اند. منبج جزء محدود جاهایی در سوریه است که حضور نیروهای آمریکایی در آن ملموس است. به گفته یکی از مقامات شورای نظامی منبج، آمریکا سه پایگاه در داخل و خارج شهر منبج ایجاد کرده تا از برنامه آمریکا برای جدا کردن ترکیه و نیروهای شورای نظامی منبج نزدیک به کردها حمایت کند. تا اینجا، دیپلماسی برای کاستن از تنشها مفید بوده است و اخیرا نیروهای آمریکا و ترکیه اقدام به آغاز گشت زنی های مشترک در طول خط مقدم کرده اند.
اما پشت خط مقدم، حملات روبه افزایش از سوی قاتلان موتورسوار و بمبهای کنار جاده اتفاق افتاده است. مقامات محلی باور دارند که گروه های نزدیک به دولت سوریه پشت این حملات هستند. به گفته مصطفی علی، یا ابو عادل که رییس شورای نظامی منبج است، ما از سوی دشمنان محاصره شده ایم و آنها همه می خواهند وارد منبج شوند.
مقامات کرد می گویند ناامیدی در حال افزایش است و نبود سرمایه برای بازسازی این مناطق، مانعی برای جذب و به دست آوردن دل مناطق غیرکردنشین ایجاد کرده است. اوایل امسال، دونالد ترامپ 200 میلیون دلار بودجه ای را که برای بازسازی مناطق تخریب شده اختصاص یافته بود، قطع کرد. درست است که امارات متحده عربی و عربستان این مبلغ را جبران کردند اما چنین پولی فقط بخشی از بودجه ای است که برای این کار لازم است.
اما بیشترین ناامیدی در شهر رقه، بزرگترین شهر سوریه در شرق احساس می شود؛ جایی که نیروهای آمریکایی در آن مستقر هستند. شهر بوسیله بمباران های هوایی آمریکا تخریب شد اما به نیروهای دموکراتیک سوریه کمک کرد تا بعد از چهار ماه داعش را از این شهر بیرون کنند.
نشانه هایی از بازگشت زندگی به آن دیده می شود چرا که در برخی مناطق مغازه ها و مارکت ها دایر شده اند. حدود نیمی از جمعیت آن باز گشته و در ساختمان های کمتر تخرب شده اما بدون دیوار و پنجره شهر رقه ساکن شده اند. بیشتر خیابان ها از نخاله هایی که بر اثر بمباران ها بوجود آمده پاک شده اند اما بلوک های ساختمانی تخریب شده و غیز قابل سکونت هستند. جریان آب شهر در ماه سپتامبر برقرار شده اما هنوز از برق خبری نیست.
بر اساس گزارش وزارت دفاع آمریکا بر گرفته از اظهارات یک مقام رسمی، بدون حمایت های مالی بیشتر، خطر آن وجود دارد که رقه « به همان مناطق ضعیفی تبدیل شود که داعش در اولین مراحل ظهور خود از آن استفاده کرد.»
خشم مردم در خیابان های رقه قابل لمس است. برخی مردم آشکارا مخالف ورود خارجیانی هستند که حضور آنها در دیگر مناطق آزاد شده از دست داعش کمتراست. حتی آنهایی که موافق حضور نیروهای آمریکا و دموکراتیک سوریه هستند می گویند که از این که ایالات متحده آمریکا و شرکای آن در سوریه اقدام به بازسازی مناطقی که بمباران کرده اند نمی کنند، خشمگین هستند. بسیاری هم به نظر می رسد که از حکمرانان جدید حمایت نمی کنند.
مردی از رقه که خیاط است و نمی خواهد به خاطر پیامدهای بیان افکارش نام خود را آشکار کند، می گوید: «ما آمریکاییها را نمی خواهیم. آنها اشغالگر هستند. من نمی دانم که چرا آنها باید از این حجم عظیم از سلاح استفاده کنند و شهرها را خراب کنند. بله ، داعش اینجا بود اما ما بهای حضور داعش را پرداخیتم. آنها مسئولیت بر گردن دارند.»
وی با حسرت از زندگی تحت کنترل داعش در این شهر یاد می کند. او گفت که خیابان ها امن بود و تجارت خوب زیرا افراد داعش برای ملبس شدن به سبک افغانها و خریدن لباس مورد دلخواه داعش به مغازه وی هجوم می آوردند. اکنون شهر نیمی از ساکنانش را ندارد و مشتریان معدود هستند.
همه می گویند که خیابان ها اکنون امن نیستند. در ماه های اخیر قتل و ربودن افراد که بیشتر اعضای نیروهای امنیتی و افرادی را هدف گرفته که با شورای محلی همکار ی کرده اند، افزایش یافته است. اما برخی از منتقدان مقامات نیز خلع سلاح شده و در شبها سرقت و ربودن افراد اتفاق می افتد.
و اینجا نوشته هایی در شبها دیده می شوند که یادآوری هولناک از بازگشت داعش را بیان می کند. یکی از این نوشته با مضمون « علیرغم میل شما، ما ماندنی هستیم» بر روی یکی از دیوارهای ساختمانی تخریب شده نگاشته شده است و یادآور شعار معروف داعش « می مانیم و توسعه پیدا می کنیم » است. به نظر می رسد که به تازگی نوشته شده است.
منبع: واشنگتن پست
ترجمه: خبرگزاری کردپرس- سرویس جهان
کد خبرنگار: 40101
نظر شما