تداوم دردهای مشترک / بهزاد خالوندی

سرویس کرمانشاه € درست 4 سال از آن شامگاه شوم آبان 96 می گذرد. با وجود آنکه حجم گسترده ای از ویرانه های زلزله بازسازی و نوسازی شده اند ولی این شهرستان هنوز در یک چیز مشترکند و آن درد توسعه نیافتگی و معیشت است. خبرگزاری کردپرس به مناسبت فرارسیدن چهارمین سال از آن رویداد به دردهای مشترک شهرستان های زلزله زده آبان 98 پرداخته است.

به گزارش خبرگزاری کردپرس؛ با نگاهی به وضعیت این شهرستان ها در پیش از زلزله و پیگیری مطالبات آن ها پس از بازسازی زلزله، به آسانی می توان دریافت که این شهرستان ها دارای یک مجموعه مطالبات مشابه مانند امکان استفاده بهتر از ظرفیت های بازارچه ای و مرزی، توسعه زیرساخت جاده ای و در دستور کار قرار گرفتن پروژه های راکد، هستند. مطالباتی که در صورت تحقق می تواند به بهبود وضعیت معیشت و برون رفت از توسعه نیافتگی این مناطق بسیار کمک کند.

گیلانغرب منتظر بازارچه سومار

گیلانغرب یکی از توسعه نیافته ترین شهرستان های مرزی استان کرمانشاه است که از بسیاری قابلیت ها محروم می باشد. الحاق بازارچه سومار در سال 90 امید تازه ای در این شهرستان برای برون رفت از این بن بست اقتصادی ایجاد کرد. مبادلات کالا در مرز سومار از سال 94 آغاز شد و از همان زمان تاکنون به دلیل موقعیت بسیار مناسب و نزدیکی به بغداد، از رونق بسیار خوبی برخوردار بوده است. ولی هنوز حجم اصلی مبادلات سومار از مسیری غیر از شهر گیلانغرب می گذرد و وجود مشکلات زیرساختی و راه مبادلاتی باعث شده دومین شهر مقاوم کشور همچنان از آثار اقتصادی این مرز چندان بهره مند نباشد.

پس از مدت ها انتظار كار احداث فاز اول جاده ترانزیتی 58 کیلومتری گیلانغرب به سومار از محور زله زرد به طول 6 کیلومتر در اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ آغاز شد و امسال این بخش تکمیل شده است. مرحله دوم این جاده به طول 29 کیلومتر از ۲۷ شهریور ۱۳۹۹آغاز شده که هنوز از پیشرفت فیزیکی چندانی برخوردار نیست. مرحله سوم این جاده ترانزیتی به طول هشت کیلومتر شامل کمربندی شهر گیلانغرب تا ابتدای راه گیلانغرب به سومار نیز قرار است پس از اتمام مرحله دوم عملیاتی شود.

در بهترین حالت بهره برداری کامل از این جاده ترانزیتی با توجه مشکلات اقتصادی کشور، ممکن است در پایان دولت دوم دکتر رئیسی اتفاق بیافتد و مدت زمان این انتظار، طولانی است.

توسعه نیافتگی راه ها معضل بزرگ هورامان

از دیرباز، زیرساخت های نامناسب در حوزه راه و مبادلات زمینی از مهم ترین موانع توسعه منطقه اورامانات بوده است و توسعه بقیه بخش ها از جمله تجارت و گردشگری کاملا وابسته به گسترش زیرساخت های این بخش بوده است. جاده قزانچی به پاوه یکی از مهم ترین محورهای مبادلاتی منطقه هورامان است که در سال 97 و همزمان با جاده ترازیتی گیلانغرب سومار، مجوز دو بانده کردن آن صادر شد. مطالعات محور قزانچی به پاوه نیز در پاییز سال 98 آغاز شد و در اردیبهشت 1400 آیین عملیات اجرایی احداث باند دوم قزانچی به پاوه در حدفاصل روانسر – سه راهی بیاشوش با حضور نماینده اورامانات رسما آغاز شد.

در رویداد دلگرم کننده دیگر در شهریورماه ۱۴۰۰ عملیات اجرایی کنارگذر پاوه پس از سال ها انتظار با حضور استاندار کرمانشاه و نماینده اورامانات آغاز شد. اجرای این پروژه می تواند عبور کامیون های ترانزیتی به سمت مرز مبادلاتی و مهم شوشمی را بسیار ساده تر کند. علاوه بر این موضوع تردد مسافری از مرز شوشمی یکی از مطالبات مهم منطقه است که با وجود پیگیری های بسیار هنوز به سرانجام مشخصی نرسیده است.

البته بقیه شهرهای اورامانات مانند جوانرود و روانسر هم کنارگذر ندارند و این یک معضل اصلی برای تردد از این مناطق است. یکی دیگر از پروژه های مبادلاتی منطقه اورامانات موضوع احداث تونل «سیاه طاهر» در مسیر جوانرود – تازه آباد است که اجرای آن تاثیر بسیار زیادی در تسهیل حمل کالا به بازارچه مرزی شیخ صله و بهبود وضعیت تردد ساکنان شهرستان ثلاث باباجانی دارد. پس از سال ها انتظار عملیات اجرایی حفاری تونل سیاه طاهر به طول ۱۰۸۰ متر، از خرداد سال ۹۹ آغاز شد و اکنون در مرحله اتمام حفاری تونل است. این پروژه از کمبود اعتبار بسیار در رنج است و همین موضوع باعث شده که روند پیشرفت آن با کندی پیش برود.

درد بزرگ دیگر منطقه اورامان بی بهره بودن مردم آن از آب سیروان است و یکی از اشتباهات بزرگ طراحان طرح گرمسیری، نادیده گرفتن سهم مردم هورامان از آب سرزمینی خود بود. هم اکنون آب یکی از معضلات و موانع اصلی توسعه جمعیتی و صنعتی و کشاورزی منطقه است. انتظار می رود دولت دکتر رئیسی در راستای توزیع عدالت در این تخصیص ها تجدید نظر کند.

همچنین استان حلبچه مدت هاست تقاضای ایجاد مرز سازان در نوار مرزی مشترک با باینگان را دارد و تسریع در تعیین تکلیف این مرز و راه اندازی آن می تواند معبر تازه ای برای توسعه مبادلات منطقه ایجاد کند.

سرپل ذهاب گرفتار در بن بست تیله کو

شهرستان سرپل ذهاب کانون ویرانی های زلزله در آبان 96 بود و این شهر و بسیاری از روستاها و بخش های این شهرستان بر اثر این حادثه ویران شدند. با گذشت 4 سال آثار آن ویرانی ها و خرابی ها تا بخش بسیار زیادی از رخسار سرپل ذهاب پاک شده است ولی دغدغه های اقتصادی و معیشتی این شهر همچنان پابرجاست. یکی از مهم ترین مطالبات شهرستانی مرزی سرپل ذهاب برخورداری از یک بازارچه مرزی و استفاده از ظرفیت آن برای توسعه این شهرستان است. این بازارچه در ابتدای دولت اول روحانی پس از 10 سال انفعال با توافق مسئولین اقلیم فعاليت خود را آغاز کرد ولی پس از مدتی فعالیت این مرز به دلیل عدم شناسایی توسط دولت مرکزی عراق با مشکل مواجه شد و تعطیل شد. شناسایی رسمی این بازارچه از سوی دولت مرکزی عراق یکی از مطالبات جدی مردم این منطقه است و انتظار دارند دولت به شکل جدی آن را دنبال کند.

قطار قصرشیرین هنوز در ایستگاه کرمانشاه متوقف است

قطعه کرمانشاه - خسروی به طول ۲۶۳ کیلومتر است که در صورت تکمیل این قطعه در مسیر اسلام آباد، گیلانغرب، قصرشیرین و خسروی، شبکه ریلی ایران در ادامه می تواند به خانقین، بغداد و بندر لاذقیه در سوریه متصل شود و شاهد یک تحول بزرگ در حوزه مبادلات کالا باشیم. راه‌آهن غرب کشور چند سالی است به شهر کرمانشاه رسیده ولی ادامه حرکت آن تا مقصد نهایی یعنی قصرشیرین و خسروی بسیار لاکپشتی و کند پیش رفته است. یکی از مطالبات محوری و توسعه آفرین، قصرشیرین اتصال به شبکه ریلی است که به دلیل نداشتن اعتبار کافی از تحرک خاصی برخوردار نیست. در حالیکه استان ایلام با وجود اینکه پس از قطعه اسلام آباد قرار دارد، ساخت اولین قطعه ریلی را به پیمان سپرده است.

منطقه آزاد قصرشیرین هنوز در ابتدای راه

یکی از اتفاقات بسیار مهم در حوزه تجارت مرزی تصویب منطقه آزاد تجاری قصرشیرین در اردیبهشت ماه سال جاری بود. متاسفانه زمانی که این پروژه در وضعیت منطقه ویژه اقتصادی قرار داشت کار چندانی برای فراهم کردن زیرساخت ها برای این منطقه صورت نگرفت و منطقه آزاد اکنون در ابتدای راه قرار دارد. طرح جامع منطقه آزاد تجاری قصرشیرین هنوز مصوب نشده و سازمان مسئول آن هم تعیین نشده است و راه طولانی برای فعال سازی این ظرفیت عظیم برای نقش آفرینی در توسعه منطقه در پیش است.

کد خبر 21115

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha