به گزارش کردپرس به نقل از صدای آمریکا، شماری از نمایندگان و سیاستمدارن کُرد در مجلس عراق توانایی و فن بیان نمایندگان کرد را زیر سوال میبرند و اعتقاد دارند که عدم حضور رهبران عالیرتبه احزاب کرد در مجلس عراق و کم تجربگی نمایندگان کرد دلایل بروز چنین رخدادهایی هستند.
این نمایندگان و سیاستمداران اشاره میکنند که تعدادی از نمایندگان کرد در مجلس عراق مشکل عدم تسلط به زبان عربی و ضعف تجربههای سیاسی را دارند. این عوامل در شیوه نمایندگی کردن آنها در بغداد تاثیر خواهند گذاشت.
دکتر «کریم شکور» عضو رهبری و معاون فراکسیون اتحادیه میهنی کردستان در مجلس عراق در اینباره به صدای آمریکا گفت: «اگر بخواهم به طور واضح سخن بگویم اعضای دوره مجلس عراق پس از سقوط رژیم بعث از ردیف اول احزاب و سیاستمدارن بودند، آنها از تجربههای سیاسی بیشتری برخوردار بودند و توانایی بهتری در نحوه نمایندگی کردن داشتند.
وی همچنین گفت: «کردها و احزاب سیاسی آنها میتوانستند نمایندگان بهتری را به مجلس بفرستند، منظور من این نیست که خود را از این مسئله مبرا کنم بلکه این ضعف شامل همه ما میشود، چون اگر یک نماینده به زبان عربی مسلط نباشد و در صحن مجلس سخنرانی نکند حداقل باید در یک کمیسیون ایفای نقش کند از این رو مسئله زبان و تخصص و تجربه تاثیرات خاص خود را دارند.»
در حال حاضر کردها از مجموع 329 کرسی مجلس عراق صاحب تعداد 24 کرسی هستند، تقسیم بندی این کرسیها به این شرح است:
- حزب دمکرات کردستان تعداد 32 کرسی
- اتحادیه میهنی کردستان تعداد 18 کرسی
- جنبش نسل نو تعداد 9 کرسی
- حزب اتحاد اسلامی 4 کرسی
- جماعت عدالت کردستان تعداد یک کرسی
نمایندگان فاقد قدرت و اختیار تصمیم گیری هستند
هیچکدام از اعضای رهبری و دفتر سیاسی حزب دمکرات کردستان عضو مجلس عراق نیستند حزب اتحادیه میهنی نیز به همین صورت هیچ عضوی از دفتر سیاسی آن در مجلس عراق حضور ندارند هر چند که رئیس و معاون فراکسیون آن اعضای رهبری حزب هستند.
جنبش نسل نو که دارای 9 نماینده در مجلس عراق است شورای مدیره این جنبش را منحل کرده است حزب اتحاد اسلامی نیز از مجموع تعداد 4 نماینده خود دو نفر از آنها اعضای رهبری هستند و نماینده جماعت عدالت در مجلس عراق نیز عضو رهبری این حزب نیست.
این در حالی است که در دوره پس از سقوط رژیم بعث شماری از اعضای دفتر سیاسی و به خصوص شخص اول احزاب کُردی نیز نماینده بودند از جمله دکتر فواد معصوم عضو دفتر سیاسی اتحادیه میهنی کردستان و رئیس جمهور وقت عراق، همچنین علی باپیر رهبر حزب جماعت عدالت کردستان و چندین اعضای دیگر دفتر سیاسی وهیئت رهبری احزاب
ناظران میگویند اعمال این نوع تغییرات در شیوه عضوگیری نمایندگان احزاب کرد باعث شده است که نمایندگان نتوانند به طور مستقیم تصمیم گیرنده باشند و اکثر موضوعات مهم درون مجلس از قبل با ایجاد توافق سیاسی و قبل از تصمیم گیری نمایندگان تعیین تکلیف میشوند به این ترتیب تصمیم گیرنده سیاستمداران کرد در اقلیم کردستان هستند نه نمایندگان کرد در بغداد
ناظران اعتقاد دارند که این شرایط در پارلمان کردستان نیز حاکم است به طوری که رهبران قدرتمند احزاب سیاسی در صحن پارلمان حضور پیدا نمیکنند تا به صورت رو در رو در خصوص موضوعات گفتگو کنند.
دکتر محمود عثمان سیاستمدار و عضو سابق مجلس عراق به صدای آمریکا گفت: «یک پیشنهاد در گذشته ارائه دادم که تاکنون اجرا نشده است، باید اعضای دفتر سیاسی و مسئولان ارشد احزاب نماینده شوند تا نقش مجلس دوباره مدیریت شود و این نمایندگان قدرت تصمیم گیری داشته باشند.»
دکتر محمود عثمان همچنین گفت: «نمایندگان کُرد هم در عراق و هم در اقلیم کردستان قدرتی ندارند تصمیم گیرنده مسئولان اصلی حزب هستند که خارج از پارلمان هستند.»
نظر شما