به گزارش کردپرس به نقل از رسانه خبری باسنیوز: متن مصاحبه مسعود بارزانی رهبر حزب دمکرات کردستان با رادیو «مونت کارلو» در زیر آمده است:
مونت کارلو: بگذارید از اینجا شروع کنیم، پس از گذشت یک سال و نیم از تشکیل دولت محمد شیاع سودانی که شما هم در تشکیل آن سهیم هستید، عملکرد این دولت را چگونه ارزیابی میکنید؟ و نقش شما در این دولت چیست؟
مسعود بارزانی: ما بر اساس یک توافق سیاسی در تشکیل دولت جناب محمد شیاع سودانی مشارکت کردیم ائتلاف اداره دولت نیز بر پایه این توافق تاسیس شد، به نظر ما آقای محمد شیاع سودانی قصد دارد مفاد این توافق سیاسی که در میان احزاب ایجاد شده است را اجرا کند، اما در عین حال شاهد موانع واقعی فراوانی در پیش روی ایشان هستیم. ما در جهت توانایی وی برای اجرای توافقی سیاسی موجود و عمل به آن حمایت کردیم و در آینده نیز حمایت خواهیم کرد، اما آقای سودانی در مقابل موانع سختی قرار خواهد گرفت.
مونت کارلو: این موانع شامل چه مواردی هستند؟
مسعود بارزانی: این موانع شامل جلوگیری کردن از اجرای مفاد توافقنامه سیاسی میان احزاب است.
مونت کارلو: آیا حزب خاصی مانع اجرای این توافق است؟ شما حزب خاصی را متهم میکنید؟
مسعود بارزانی: نمیخواهم حزب خاصی را متهم کنم اما بعضی از احزاب میخواهند بر سر راه دولت فدرال مانع تراشی کنند این امر کاملا روشن و واضح است.
مونت کارلو: آیا کار با این دولت برای شما آسان است؟ برخی از متحدان اصلی دولت مانند جریان صدر، یا استعفا دادند یا اینکه به حاشیه رانده شدند همانند آقای حلبوسی، شما در این دولت به آسانی فعالیت میکنید یا نگران هستید؟
مسعود بارزانی: صادقانه ما از این وضعیت به راستی نگران هستیم دمکراسی در عراق در معرض تهدیدات واقعی قرار دارد.
مونت کارلو: این تهدیدات شامل تهدیدات داخلی است یا خارجی؟
مسعود بارزانی: هم از داخل هم از خارج کشور
مونت کارلو: در بسیاری از گزارشات مطبوعاتی به این موانع که گریبانگیر اقلیم کردستان اشاره شده است به ویژه در سطح روابط میان اربیل و سلیمانیه و روابط دو حزب رقیب در اقلیم کردستان، در گذشته با وجود همه اختلافات شما همراه هم به بغداد میرفتید، اما اکنون به طور جداگانه به بغداد میروید چگونه میتوان این انشقاق موجود که در اقلیم کردستان حاکم است را توضیح داد؟
مسعود بارزانی: در واقع این وضعیت تاسف بار است، اما به صراحت میگوییم که این اختلافات در خصوص نوع استراتژی و اهداف استراتژیک است اگر اختلافات بر سر موضوعات فنی میبود حل آن بسیار آسان بود، با این حال همه تلاشهای خود را برای رفع این اختلافات و ساماندهی وضعیت داخلی به کار خواهیم برد.
مونت کارلو: برجسته ترین این موارد که مانع ایجاد همبستگی داخلی کُردهاست کدامند؟
مسعود بارزانی: برای مثال نباید در خصوص ساختار اقلیم کردستان سازش شود، نباید با کسانی که خواستار انحلال اقلیم کردستان هستند همکاری به عمل آید، نباید متحد جناحی شد که قصد انحلال و نابودی اقلیم کردستان را دارد این ها موارد استراتژیک هستند.
مونت کارلو: به نظر شما افرادی وجود دارند که این تلاشها را به طور عملی انجام دهند؟
مسعود بارزانی: بله بسیار واضح و روشن است.
مونت کارلو: بگذارید صریح باشیم، شما در کردستان ایران به دنیا آمدهاید، در گذشته تا حدوی روابط بهتری با این کشور داشتید، اما اخیرا شاهد شکست بزرگی در روابطتان هستیم به خصوص به دلیل حملات موشکی ایران به اربیل که باعث کشته شدن تعدادی از افراد شد، ایران شما را متهم به پناه دادن به دشمنان خود میکند شما چگونه به این اتهامات پاسخ میدهید؟
مسعود بارزانی: چنین اتهاماتی بی اساس هستند، ایران پیش از همه آگاه است که این اتهامات پوچ و بی اساس هستند. بله من در مهاباد به دنیا آمدەام. ما هیچوقت خواهان روابط تنش آمیزی با دولت ایران نبودهایم، اجازه هم نخواهیم داد که اقلیم کردستان به عرصه تهدید بر علیه ایران تبدیل شود، از سال ۲۰۲۰ تا کنون اربیل به عنوان یک شهر و استان ۱۳۴ بار مورد حملات پهبادی و موشکی بالستیک از سوی ایران یا از سوی نیروهای نیابتی این کشور قرار گرفته است، و مکرر با این توجیه که پایگاه جاسوسی بینالمللی به طور مشخص «موساد» در این منطقه وجود دارد، یا به بهانه حضور نیروهای اپوزیسیون در اقلیم کردستان این تجاوزها را انجام میدهند من مطمئن هستم اگر پایگاه موساد در اقلیم کردستان وجود داشت آنها جرات هدف قرار دادن این پایگاه را نداشتند.
آنها قادر نبودند پاسخ قدرتها را بدهند و برای توجیه شکست داخلی خود اربیل را با اتهامات مواجە میکند، هدف قرار دادن یک خانواده بیگناه و صلح طلب و کشته شدن یک نوزاد ۱۱ ماهە یک جنایت است. ادعا میکنند که پایگاه موساد را هدف قرار دادهاند و افسران آنها را کشتهاند، به همین دلیل است که اتهامات آنها پوچ و بی اساس هستند، اگر هم موضوع حضور اپوزیسیون ایران در اقلیم کردستان است این اپوزیسیونها مدت ۵۰ سال است که در اقلیم کردستان هستند. براساس توافقنامه سیاسی سه جانبه میان دولت فدرال و اقلیم کردستان و ایران و همچنین با توجه به صدای نیروهای مخالف ایران همه این نیروها از مناطق مرزی خارج شدند و به مناطق مسکونی در حومه اربیل بازگشتهاند، این امر نیز بر اساس توافق انجام گرفته است از همین رو اتهامات ایران در واقع پوچ و بی اساس هستند ما هیچگاه خواهان مختل شدن روابط خود با ایران نبودهایم من هم متعجب هستم که چرا ایران این رویکرد را در پیش گرفته است؟
مونت کارلو: آیا دولت عراق در پاسخ به آنچه در اربیل رخ داد اقدام لازم را نشان داد؟
مسعود بارزانی: «تحرکاتی از خود بروز داد اما در واقع این تحرکات در سطح این جنایت نبود».
مونت کارلو: همه جدلهای کنونی در عراق در خصوص خروج نیروهای ائتلاف مشخصا نیروهای آمریکایی است، ایا این موضوع کُردها را دچار تردید میکند؟
مسعود بارزانی: شاید این تکرار سناریو سال ۲۰۱۱ باشد زمانی که نیروهای آمریکایی و نیروهای ائتلاف از عراق خارج شدند و پس از زمان اندکی نیروهای داعش یک سوم خاک عراق را اشغال کردند و نزدیک بود کل خاک این کشور را به تصرف خود در آورند، اگر حمایت نیروهای ائتلاف نبود وضعیت و شرایط متفاوت بود، توافقی میان دولت فدرال و آمریکا و نیروهای ائتلاف وجود داشت، ۱۰ سال از انعقاد این توافق میگذرد شاید نیاز به بازنگری داشته باشد اما این موضوع در تخصص دولت فدرال و دستگاههای تخصصی است، در حوزه تخصص نیروهای مسلح نیست که در این باره تصمیم بگیرند، این یک موضوع سرنوشت ساز است و به همه عراق مرتبط میشود و هیچ طرفی حق ندارد به صورت یکجانبه در این خصوص تصمیم گیری کند.
مونت کارلو: به علت به تاخیر افتادن پرداخت حقوق کارکنان و توقف صادرات نفت، معضل اقتصادی در سطح داخلی اقلیم کردستان به وجود آمده است نظر شما در خصوص احکام اخیر دادگاه فدرال درباره حقوق و درآمدهای اقلیم کردستان چیست؟
مسعود بارزانی: با تاسف فراوان همه احکام دادگاه فدرال برعلیه اقلیم کردستان صادر میشوند و کاملا جانبدارانه و مغرضانه هستند جهت اطلاع شما این دادگاه در چارچوب قانون اساسی نیست بلکه در دوران «برمر» تشکیل شده است اکنون نقش قوای سه گانه قضاییه، مقننه و مجریه را ایفا میکند به عقیده من دادگاه فدرال از سطح قدرت و اختیارات خود فراتر رفته است و تصیمات آن عادلانه و منصفانه نیستند و کاملا بر علیه اقلیم کردستان عمل میکند.
مونت کالو: آیا نسل سوم قادر به مقابله با بحرانهایی که امروز در اقلیم کردستان وجود دارند، هستند؟
مسعود بارزانی: سوال خوبی پرسیدید، من هم از این موضوع واهمه داشتم ما در جریان جنگ با داعش حدود ۲ ماه رنج کشیدیم اما بعدها نسل جدید و قویتر و با تجربه تر و باارادهتر به میدان آمد. درست است که اکنون نسل جدیدی وجود ندارد نمیتوانیم بگوییم که این نسل در پیشرفت تکنولوژی و پیشرفتهای جهانی تاثیرگذار نخواهد بود، اما اکنون نسلی وجود دارد که هم آماده مسلح شدن است و هم آمادگی فکری و هم ارادی را دارد. از این رو من به صراحت میگویم ما از هیچ چیز نمیترسیم و صاحب هزاران جوان هستیم که شاید بسیار فراتر از آنچه نسلهای اول و دوم کردستان به آن رسیدهاند، به دست خواهند آورد.
مونت کارلو: ۵ سال از برگزاری رفراندوم تاریخی که در خصوص حقوق اقلیم کردستان برای تعیین سرنوشت خود برگزار کردید، میگذرد آنچه که عملا اتفاق افتاد آشفتگی و وخامت روابط با دولت مرکزی بود آیا ایده فدرالیسم را ایدهای عملی برای این منطقه میدانید؟
مسعود بارزانی: پس از سقوط رژیم بعث در سال ۲۰۰۳ پارلمان کردستان تصمیم گرفت فدرالیسم را مبنای روابط با بغداد قرار دهد، من نیز به مدت طولانی در بغداد بودم در جریان تدوین قانون اساسی، ما به طور جدی و دلسوازنه برای ساختن یک عراق دموکراتیک متکثر و فدرال فعالیت کردیم. بعد از مدتی به این نتیجه رسیدیم که کسانی هستند که در واقع اعتقادی به فدرالیسم ندارند حتی از قانون اساسی نیز عقب نشینی کردند، در حالی که در مقدمه قانون اساسی آمده است که رعایت قانون اساسی ضامن اتحاد عراق است. قانون اساسی نقض شد اگر فدرالیسم عملی میشد و قانون اساسی رعایت میگردید ما اقدام به برگزاری رفراندوم نمیکردیم. در این خصوص مجددا تکرار میکنم دمکراسی در سراسر عراق در معرض تهدید قرار دارد فدرالیسم در خطر است، به لطف سیستمهای حاکم در منطقه گمان میرود در واقع فدرالیسم و غیرفدرالیسم سود و فایدهای نداشته باشند.
مونت کارلو: آینده عراق را چطور میبینید؟
مسعود بارزانی: یا عراق به توافقنامه سیاسی عمل میکند و به دمکراسی و مبانی اصلی آن (مشارکت، سازش، موازنه) باز میگردد آن وقت ممکن است عراق از بحرانهای موجود رهایی یابد، یا این کە یکجانبه گرایی در قدرت و قبضه کردن و انحصار همه چیز از سوی گروه و ساختاری مشخص در واقع عراق را به سوی شرایط بدتری سوق میدهد.
مونت کارلو: آقای بارزانی شما میگفتید دوست کُردها کوهها هستند، اکنون چه کسی دوست کُردها محسوب میشود؟
مسعود بارزانی: کوهها همراه با دوستان زیادی در جهان
مونت کارلو: اینها چه کسانی هستند؟
مسعود بارزانی: اینها(دوستان) فراوان هستند.
مونت کارلو: منظور روابطتان با کشورهای همسایه است؟
مسعود بارزانی: برای مثال در کشورهای عربی با کشورهای و ملتهای عرب با غرب و شرق، آمریکا، و با تمام دنیا شکر خدا روابط دوستانه با همه جای دنیا داریم.
مونت کارلو: آیا اکنونی نیز همانند گذشته حامیان آرمانهای کُردها وجود دارند؟
مسعود بارزانی: درک و حمایت وجود دارد اما در واقع در سطح مورد نیاز قرار ندارد، گاهی اوقات اتفاقی رخ میدهد که موضوعات دیگر را پوشش میدهد، برای مثال جنگ اوکراین، جنگ غزه، به همین دلیل است که بعضی اوقات توجهات تغییر پیدا میکنند و از مکانی به مکان دیگری منتقل میشوند.
نظر شما