به گزارش کردپرس، ابراهیم سعیدی دبیر جشنواره «آسمان» در ابتدا درباره اینکه چرا شهر مهاباد به عنوان محل برگزاری این جشنواره انتخاب شده است، اظهار کرد: بالغ بر پنج سال پیش به همراه تعدادی از فعالان سینمایی استان آذربایجان غربی و شهر مهاباد به آسیبشناسی کمفروغ بودن صنعت سینما در این استان و به ویژه شهر مهاباد پرداختیم که نتیجه آن هماندیشی، با توجه به ظرفیتهای سینمایی استان آذربایجان غربی و شهر مهاباد منجر به برگزاری جشنواره «آسمان» شد.
او ادامه داد: شهر مهاباد حدود دو تا سه دهه است که سینمای فعال ندارد. قبل از انقلاب این شهر دو سالن سینما و یک خانه جوانان سینما داشت که بعد از جنگ تحمیلی و انقلاب اسلامی تعطیل شدند و فعالیت ویژه سینمایی در این شهر وجود نداشت. این خلاء حضور سینما یکی از عوامل بازدارنده برای برگزاری یک جشنواره و حتی اکران فیلمهای روز گیشه برای مردم این شهر، نبود زیرساختها و سالن مناسب برای برگزاری جشنواره و اکران فیلمها بود.
دبیر جشنواره آسمان با ذکر این نکته که از محدودیتهای این شهر و استان به عنوان یک فرصت استفاده کردیم، مطرح کرد: ما نبود سالن سینمایی مناسب را بهانهای دیدیم که به سمت برگزاری جشنواره متفاوتتری حرکت کنیم و طرح جشنواره «آسمان» را با رویکرد یک جشنواره روباز و در فضای سطح شهر برنامهریزی کردیم تا بتوانیم یک تجربه گروهی نمایش فیلم را با مردم داشته باشیم. این مساله باعث شد تا کلید آغاز اولین جشنواره فیلم، فیلمنامه و عکس «آسمان» زده شود و در ادامه طرح دقیق یک جشنواره با محوریت سینمای کوتاه تدوین و به کمیسیون فرهنگی شهرداری مهاباد ارائه شد که در انتهای سال ۱۳۹۸ این طرح مورد تایید قرار گرفت.
این فیلمساز مهابادی در ادامه درباره علت تاخیر در برگزاری جشنواره «آسمان» بیان کرد: طرح جشنواره «آسمان» در سال ۹۸ تایید شد، ولی به دلیل فراهم نبودن شرایط و زیرساختهای شهری و مالی این اتفاق فرهنگی و هنری به تاخیر افتاد و در سال ۱۴۰۲ با همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد مهاباد، شورای شهر و شهرداری مهاباد این طرح به چرخه فعالیت خود برگشت و با این دیدگاه که شهر مهاباد به یک اتفاق بزرگ فرهنگی و هنری نیاز دارد، به یک پروژه مدون و اجرایی تبدیل شد و حالا قرار است این جشنواره اولین دوره خودش را پشت سر بگذارد.
او با تاکید بر نیاز شهر مهاباد به برگزاری یک رویداد فرهنگی و هنری و تاکید شورای شهر بر این امر، افزود: هر جشنواره سینمایی که بخواهد برگزار شود، در ابتدا باید مورد تایید اداره کل فرهنگ و ارشاد استان قرار گیرد که مسئولان و کارشناسان استان آذربایجان غربی با ما همراهی کردند. دید اولیه خود ما برای این جشنواره برگزاری یک جشنواره ملی فیلم کوتاه، فیلمنامه و عکس بود که با مشورت مدیران اداره کل فرهنگ و ارشاد مهاباد، قرار شد در اولین دوره و برای آزمون و خطا برای برگزاری یک جشنواره سینمایی در فضای روباز، این جشنواره به صورت منطقهای و با حضور هنرمندان غرب کشور و منطقه رشته کوه زاگرس یعنی استانهای چهار محال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان، همدان، ایلام، کرمانشاه، کردستان، آذربایجان غربی، همچنین استان های آذربایجان شرقی، اردبیل و زنجان، برنامهریزی شود و در دورههای بعد به سمت یک جشنواره ملی حرکت کنیم و هنرمندان حوزه فیلم کوتاه سراسر کشور را برای حضور در جشنواره همراه خود داشته باشیم.
سعیدی با بیان اینکه این جشنواره به دلیل ظرفیت فرهنگی و گردشگری که دارد، قرار است با حضور عموم جامعه شهر مهاباد در میدان اصلی این شهر یعنی میدان منگوران برگزار شود، درباره نحوه و فرآیند نمایش فیلمها عنوان کرد: روباز بودن یکی از ویژگیهای این جشنواره است. قرار است مردم را در یک مکان جمع کنیم تا به تماشای فیلمها بنشینند و برای اینکه این اتفاق تعداد زیادی از مخاطبان را همراه خود کند، با مشورتهایی که از متخصصان فنی برگزاری جشنواره مانند مهرداد سلیمانی گرفتیم، تصمیم بر این شد که به جای استفاده از ویدئو پروژکتور از ویدئو وال استفاده کنیم تا هم از کیفیت پخش بهتری برخوردار باشیم و هم توانایی اکران فیلمها در هر ساعت از شبانه روز را در اختیار داشته باشیم و حداقلهای استاندارد در برگزاری جشنواره را هم رعایت کنیم.
این کارگردان درباره دورههای بعدی این جشنواره و کیفیت برگزاری آن بیان کرد: جشنواره فیلم، فیلمنامه و عکس «آسمان» به صورت سالانه برگزار میشود و به دلیل همکاری مستقیم ما با شهرداری مهاباد، قرار است که دوره بعدی این جشنواره مردمیتر برگزار شود تا بتوانیم در کنار قدردانی و ارزیابی آثار راهیافته به جشنواره، به معرفی بیشتر سینمای کوتاه به جوانان و مردم مهاباد بپردازیم. همچنین قرار است جشنواره «آسمان» را به عنوان یک مقوله فرهنگی نگاه کنیم تا در کنار برگزاری آن به پاسداشت و معرفی آداب و رسوم شهر مهاباد به عنوان یکی از قطبهای گردشگری بپردازیم.
او در پایان تاکید کرد: این جشنواره را با رویکرد فرهنگی و گردشگری و با هدف معرفی ظرفیتهای بومی و محلی شهر طراحی کردیم و بخشهای جنبی متنوعی مانند اجرا و معرفی موسیقی مقامی کردی، تورهای گردشگری شهر مهاباد و شهرهای اطراف و معرفی نمونههای هنرهای دستی را به فیلمسازان و هنرمندان حاضر در جشنواره معرفی خواهیم کرد.
به گزارش کردپرس از میزان؛ در بخش فیلمنامه در مجموع ۲۸۰ اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شده که هیات داوران ۴۶ اثر را برای حضور در بخش مسابقه انتخاب و در بخش فیلم نیز ۳۰۰ اثر از ۱۱ استان کشور ارسال شده که هیات داوران ۶۰ فیلم کوتاه در چهار حوزه داستانی، مستند، انیمیشن و تجربی را برگزیدهاند؛ همچنین در بخش عکس نیز ۸۰۰ اثر از ۱۶۶ عکاس به دبیرخانه ارسال شد که هیات داوران ۶۷ اثر از ۴۲ عکاس را برای بخش مسابقه جشنواره انتخاب کردند.
اولین دوره جشنواره فیلم، فیلمنامه و عکس «آسمان» به دبیری فیلمساز مهابادی ابراهیم سعیدی، از ۱۸ تا ۲۱ شهریور ۱۴۰۳ همزمان با روز ملی سینما در محل پلازای میدان منگوران و مجموعه حوضخانه رستم بیگ شهر مهاباد به صورت روباز برگزار خواهد شد.
نظر شما