به گزارش خبرنگار کردپرس، اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۱ بود که فرماندار قروه در راستای اعتراض به کیفیت نامرغوب نان به ویژه سنگکی اقدام به بازدید از نانواییهای سطح شهر کرد. یک بازدید که بعد از دو سال نتیجه ای نداشت و نمایشی بیش با وعده های شعاری نبود. در این بازدید یک بار آرد متهم اصلی شد و یک بار مهارت خباز و در نهایت هم معلوم نشد دقیقاً مشکل این نامرغوب بودن قوت غالب مردم از کجاست!؟
مشکلی که با گذشت این دو سال نه تنها همچنان پابرجاست بلکه بدتر هم شده و معلوم نشد فرماندار و تیم مدیریتی او در این مدت چرا اقداماتی در این راستا انجام نداده اند و یا اگر انجام داده اند چرا اثرگذار نبوده است!؟
توقف انحصاری خرید آرد
همان دو سال پیش یکی از دلایل بی کیفیت بودن نان را در آرد بیجار عنوان کردند. در واقع تا آن زمان بخشی از سهمیه آرد قروه از کارخانه آرد بیجار تأمین می شد و به همین دلیل یکی از متهمان، این گزینه بود. گزینه ای که حالا تغییر کرده و بنا به اظهارات رئیس صمت قروه کیفیت آرد مقطعی است و هر دوره تغییر می کند. «مجتبی رستمی» در مصاحبه با خبرنگار کردپرس علت اصلی بی کیفیت بودن نان را در کاهش گلوتن آرد دانست. «کیفیت آرد مقطعی است و یک دوره آرد بیجار کیفیت لازم را نداشت و خرید از آنجا قطع و تمام سهمیه نانوایی ها به کارخانه آرد قروه واگذار شد و حالا در این دوره کیفیت آرد قروه افت کرده و نیاز است که خرید آرد برای نانوایان از حالت انحصاری درآید و توسط خود صنوف به صورت آزاد صورت گیرد».
به گفته او مشکل اصلی از آرد است و در این زمینه اداره غله باید پیگیری کرده و اقدامات لازم را داشته باشد.
«رستمی» از آزمایش آرد قروه در چندین مرحله با فرآیندهای استاندارد لازم خبر داد. «ما فرآیند تهیه خمیر سنگکی را با رعایت تمامی آیتم ها به صوت آزمایشی در چندین مرحله انجام دادیم اما آن کیفیت لازم که باید لحاظ شود صورت نگرفت».
با حاصل نشدن نتیجه مثبت در این آزمایش، این بار فرآیند مرتبط در چند نانوایی سطح شهر سنندج انجام شد که اینجا هم کیفیت لازم به دست نیامد و همه این ها نشان می دهد که آرد قروه بی کیفیت است. آردی که بنابر سخنان «رستمی» از نظر کیفی هم توسط اداره استاندارد و هم شبکه بهداشت تأیید شده اما اینکه چرا در حین پخت این کیفیت دیده نمی شود، جای سؤال دارد.
ورود معاونت درمان علوم پزشکی
در همین زمینه معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کردستان در نامه ای به متولیان امر در شهرستان ضمن تأیید کیفیت آرد قروه عنوان کرده «نظر به اینکه نتایج حاصل از کنترل مستمر واحدهای تولیدی استان نشان از وضعیت انطباق نمونه های اخذ شده در حد مطلوب و رضایت بخش دارد، لذا در صورت وجود مستندات بر پایه علمی دال بر نقض این موضوع شامل نتایج آزمون های رئولوژیکی خمیر شامل: درصد جذب آب، زمان عمل آوری خمیر بر حسب دقیقه، زمان ثبات خمیر بر حسب دقیقه، درجه نرم شدن خمیر بر حسب واحد فارینوگراف، عدد کیفی آرد بر حسب دقیقه، قابلیت کشش خمیر بر حسب دقیقه، مقاومت به کشش خمیر بر حسب واحد اکستسوگراف، نیروی صرف شده برای کشش خمیر بر حسب سانتی متر مربع و نسبت مقاومت کشش به قابلیت کشش را جهت بررسی و سایر اقدامات قانونی ارسال نمایند و در صورت تأیید موضوع براساس مستندات قانونی دال بر تولید محصولات مغایر با استاندارد و معیارهای ملی، با متخلفان برخورد قانونی شود».
ناظرانی که تخصص ندارند!
این درخواست «هومن قصری» معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کردستان در حالی است که وظیفه نظارت کیفی آرد و نان ابتدای امر بر عهده شبکه بهداشت و جهاد کشاوزی است اما در اقدامی عجیب از جانب فرماندار قروه به عنوان رئیس شورای آرد و نان این وظیفه به اداره صنعت، معدن و تجارت سپرده شده است. نهادی که نه کارشناس متخصص در امور غذایی و بهداشتی را دارد و نه در چارت سازمانی اش چنین مسئولیتی لحاظ شده؛ حال فرماندار برچه اساسی چنین وظیفه مهم و حساسی را به اداره صمت سپرده خود نشان از وضعیت نابسامان مدیریتی دارد.
جدای از این رئیس اتحادیه صنف نانوایان قروه هم در نامه ای بی کیفیت بودن نان را در «پایین بودن گلوتن آرد، یکنواخت نبودن آرد در یک بازه زمانی، رطوبت بالای آرد و نبود اختلاط یکنواخت آرد در کارخانه و تفاوت کیفیت آرد در دو نوبت پخش آرد» دانست و درخواست «آزمایشگاه آرد در سطح شهر یا استان به صورت منظم در هر سهمیه دریافتی ماهانه، خرید مجوز خرید آرد از شهرستان ها و استان های همجوار، تحویل آد حداقل بعد از ده روز از تاریخ تولید، امکان تعویض آرد با همکاران با نظارت اتحادیه و اختلاط آرد لواش با سنگکی» را از متولیان امر داشت.
مشکل باید مشخص شود
شهر قروه ۲۷۳ نانوایی دارد که ۳۰ مورد آن پخت بربری و ۳۰ مورد هم پخت سنگک دارند و مابقی هم در کار لواش هستند. در این میان بیشترین اعتراض نسبت به کیفیت نان سنگک است و باید مشخص شود مشکل اصلی در این بی کیفتی چیست؟ آرد، مهارت خباز، رعایت نکردن آیتم های خمیرگیری و یا همه این موارد در کنار هم؟
در هر صورت می طلبد متولیان امر که دو سال پیش وعده اصلاح کیفیت را دادند این بار به جای وعده واقعاً عامل اصلی این بی کیفیتی را پیدا کرده و فکری به حال سنگک های نامرغوبی که به سفره های مردم می رود، بکنند. /
* گزارش و عکس: زیبا امیدی فر
نظر شما