به گزارش خبرنگار کردپرس، بیمارستان مهاباد، قطب درمانی جنوب استان، بیمارستانی 45 ساله و فرسوده است، که با مشکلات زیر ساختی فراوانی روبه رو است و علاوه بر آن کمبود کادر پرستاری هم در سال های اخیر به دیگر مشکلات این بیمارستان افزوده است.
اکنون با شیوع بیماری کرونا مشکل کمبود نیروی انسانی بیش از هر زمان دیگری محسوس شده است. چرا که بیماران کرونا فاقد همراه و دارای شرایط ویژه هستند. در شرایط قبل از شیوع کرونا هر کدام از بیماران یک نفر همراه داشتند و حتی این بیماران سرحال تر بودند و می توانستند تا حدودی کارهای خود را انجام دهند و برای هر 5 نفر بیمار، یک پرستار خدمت رسانی می کرد.
اما مراقبت از بیماران مبتلا به کرونا شرایط ویژه ایی را می طلبد و در کمبود نیروی انسانی اکنون یک پرستار بر بالین ۱۲ بیمار مبتلا به کرونا حاضر می شود و تصور کنید که این فرد چه فشاری را متحمل میشود. وضعیت واقعا بغرنج و غیر قابل تصور است.
شنیده ام برخی پرستاران آرزو می کنند؛ «ای کاش کرونا بگیرند و حداقل بتواند چند روز استراحت کنند».
درک این جمله نشان می دهد که دیگر نایی برای کادر پرستاری بیمارستان مهاباد باقی نمانده است، آنها روزانه شاهد افزایش بستری شدن مبتلایان و مرگ بیماران جلوی چشمانشان هستند ، این مسئله بر روحیه پرستاران تاثیر گذاشته و خستگی بیش از حد کادر پرستاری تاب و توان مقابله با این بیماری را در آنها از بین برده و پرستاران به راحتی به بیماری کرونا مبتلا می شوند.
یکی از پرستاران بیمارستان مهاباد در توصیف این وضعیت به خبرنگار کردپرس می گوید: «با این وضعیت بیمارستان مهاباد فلج شده است و تا 10 روز آینده مهاباد با بحرانی جدی روبه رو خواهد شد».
ابتلای یکسوم کادر پرستاری بیمارستان مهاباد به کرونا ویروس/ پرستاران خسته اند
او که خستگی تاب و توانش را بریده و سرفه هایش از کرونا مثبت خبر می دهد، اضافه می کند: ضعف مدیریتی چندین ساله در بیمارستان مهاباد حتی از قبل از شیوع کرونا این بیمارستان را با کمبود کادر پرستاری روبرو کرده بود و اکنون با وجود این بیماری واگیردار، بحران به نقطه اوج خود رسیده است.
پرستار مهابادی اضافه می کند: با گذشت ۴ ماه از شیوع کرونا ویروس، در حال حاضر یکسوم کادر پرستاری مهاباد به این بیماری مبتلا شدهاند و این پرستاران کسانی هستند که بدون وقفه از ابتدای شیوع کرونا تا این لحظه مشغول خدمترسانی به بیماران بوده اند و اکنون در مرخصی استعلاجی به سر می برند و به عنوان یک مبتلا به کرونا مراحل بیماری خود را طی می کنند.
او با بیان اینکه فشار مضاعفی بر قطب درمانی جنوب استان وارد شده است، ادامه می دهد: در حال حاضر هر پرستار وظیفه ۳ پرستار را انجام می دهد و هر پرستار مسئول رسیدگی به ۱۲ تا ۱۳ بیمار مبتلا به کرونا است که این شرایط واقعاً غیر قابل تصور است به نحوی که کادر پرستاری از وضعیت موجود بسیار خسته شدهاند و دیگر نا و توان انجام وظیفه خود را ندارند.
او تاکید می کند: تنها در یک بخش بیمارستان حداقل ۲۰ پرستار به کرونا مبتلا شده اند و این نشان می دهد که شرایط فاجعه باری در حال حاضر در بیمارستان مهاباد شکل گرفته است
به گفته این پرستار؛ با تداوم این وضعیت، احتمال ابتلای تمام کادر پرستاری به بیماری کرونا وجود دارد که در این صورت بحرانی جدی بیمارستان مهاباد را تهدید می کند و دیگر امکان خدماترسانی به شهروندان و مبتلایان کرونا وجود نخواهد داشت.
پرستار مهابادی می گوید: همکاران ما در شهرهای دیگر این امکان را دارند که حداقل در فواصل زمانی مختلف به استراحت بپردازند تا بتوانند با نیرو و قوای تازهای به خدمات رسانی به بیماران مشغول شوند، اما در بیمارستان مهاباد این مهم در نظر گرفته نشده، پرستاری که تا پاسی از شب مشغول خدمت است فردا نیز دوباره به محل خدمتش باز میگردد و بدون استراحت مشغول خدماترسانی است.
او ادامه می دهد: در این چهار ماه که کرونا آغاز شده است پرستاران بیمارستان مهاباد تا کنون نتوانسته اند زمانی برای استراحت دریافت کنند که این مسئله واقعاً کادر درمان را ناتوان و خسته کرده است. حتی به دلیل نیاز بیمارستان به کادر پرستاری، امکان قرنطینه پرستاران موجود نیست و آنها بعد از اتمام شیفت کاری به منزل خود باز می گردد که همین موجب شده که افراد خانواده این پرستاران نیز به کرونا مبتلا شوند.
پرستار مهابادی در تشریح این وضعیت می گوید: شیفت های کاری بسیار سنگین و طاقت فرسا هستند و کادر پرستاری به دلیل خستگی بیش از حد تاب و توان مقابله با بیماری کرونا را ندارند و برخی از آنها در حال حاضر در وضعیت بسیار بدی با بیماری کرونا دست و پنجه نرم می کند.
پرستاران با کرونا مبارزه می کنند، مسئولان نامه نگاری می کنند و سکوت دانشگاه علوم پزشکی!
کادر پرستاری مهاباد تاکنون بارها درخواست خود را مبنی بر کمبود نیروی انسانی مطرح کردهاند اما تا این لحظه مسئولین تنها به نامه نگاری و درخواست های کتبی اکتفا کرده اند و دانشگاه علوم پزشکی هم تا کنون سکوت اختیار کرده است.
پرستار مهابادی با انتقاد از نحوه مدیریت موجود در سیستم درمانی استان اظهار می کند: متاسفانه دانشگاه علوم پزشکی تا کنون به هیچ کدام از درخواستهای بیمارستان مهاباد در این حوزه پاسخ نداده است اما جوابگوی بیمارستان طالقانی ارومیه بوده و نسبت به اضافه کردن کادر درمان در آن بیمارستان اقدام کرده اما در مهاباد تاکنون اقدامی انجام نگرفته است.
او معتقد است؛ مدیریت شبکه بهداشت و درمان مهاباد نیز در این وضعیت بحرانی نباید تنها به نامهنگاری اکتفا کند و بلکه باید نهایت تلاشش را نسبت به پاسخگویی به درخواست های پرستاران انجام دهد. اما سیستم مدیریت درمانی بیمارستان مهاباد در مقایسه با برخی از شهرهای جنوب استان بسیار نامنظم است وعملکرد قابل قبولی تا این لحظه نداشته است.
دو مشکل اساسی بیمارستان مهاباد؛ زیر ساخت ناقص و کمبود نیروی انسانی
پرستار مهابادی به دو مشکل اساسی در بیمارستان مهاباد اشاره می کند؛ یکی بحث امکانات و سخت افزاری دیگری کمبود نیروی انسانی.
او در خصوص مورد اول می گوید: اورژانسی ترین مورد جوابگو نبودن اکسیژن سانترال بیمارستان و کمبود تخت ویژه است. مشکل اکسیژن نیاز به تجهیز بیمارستان به دستگاه هواساز و اکسیژن ساز جدید است. هر چند نماینده مهاباد در سفر معاون وزیر بهداشت و درمان این مسئله را با معاون وزیر در میان گذاشتند و مقرر شد که دستگاه جدید به زودی راه اندازی شود که این پروسه در حال انجام است.
اما مهمترین و اساسی ترین مشکل، کمبود پرسنل پرستاری است که تا کنون هیچ گونه اقدامی در راستای رفع این مشکل انجام نشده است و نیاز فوری به تزریق ۵۰ پرستار جدید به بیمارستان مهاباد احساس می شود، چرا که هم اکنون ۳۰ نفر پرستار به دلیل ابتلا به بیماری. در مرخصی استعلاجی قرار دارند. حتی بخشی از کادر پرستار در بیمارستان موقت مهاباد مشغول فعالیت اند که این مورد نیز فشار مضاعفی بر کادر پرستاری بیمارستان مهاباد وارد کرده است.
خبری از عقد قرارداد 89 روزه جذب نیروهای جدید پرستاری در مهاباد نیست!
او با اشاره به عقد قرارداد ۸۹ روزه نیروهای پرستاری برای جذب در بیمارستان ها می گوید: با مجوز وزارت بهداشت و درمان به صورت ۸۹ روزه قراردادی جهت جذب نیروی های جدید پرستاری به بیمارستان ها انجام گرفت.
در سایر شهرهای استان که حتی با کمبود نیرو نیز مواجه نیستند فقط برای تجدید قوای کادر پرستاری از این عقد قرارداد ۸۹ روزه استفاده کردند تا در فرصت زمانی ممکن کادر پرستاری به توانند به مرخصی بروند و با تجدید قوا به محل کار خود بازگردند اما در مهاباد این افراد تنها در بخش رادیولوژی جذب شدند و در سایر بخش ها این مسئله تاکنون لحاظ نشده است و به همین دلیل فشار کاری نیروی پرستاری و خدماتی بیمارستان مهاباد چندین برابر شده است.
یکی دیگر از پرستاران بیمارستان مهاباد هم می گوید: شواهد و تحقیقات ثابت کرده اند که کمبود پرسنل پرستاری ارتباط مستقیمی با کاهش کیفیت خدمات پرستاری و به دنبال آن افزایش میزان مرگ و میر بیماران دارد. لذا راهکار موجود تمدید طرح نیروهای طرحی که در حال تمام شدن طرح هستند و دیگری عقد قرارداد ۸۹ روزه جذب با همکارانی که طرح شان تمام شده است هر چند این مورد به لحاظ حرفه ای ظلم بزرگی در حق همکارانمان است اما بخاطر شرایط اورژانسی شهرستان و درخطر بودن جان انسان ها و رسالت حرفه ای پرستاری که همانا نجات جان انسان هاست مجبور هستیم همکارانمان که در خانه هایشان طرح شان تمام شده و بیکار در خانه نشسته اند در اقدامی عاجل بکارگیری شوند.
او اضافه می کند: همه ما می دانیم عنصر اصلی مراقبت از بیماران پرستاران هستند و دیگر در بیمارستان مهاباد پرستاری را سراغ ندارید که رمقی در وجودش مانده باشد. همه مسئولان چندین سال است پیگیر جذب نیروی جدید هستند پس این همه پیگیری ها چه زمانی به نتیجه می رسد ؟! زمانی که هم فرزندان این شهر از مراقبت ناصحیح و هم پرستاران از فرط خستگی از پای درآمدند!
وضعیت موجود سو استفاده از وجدان کاری پرستاران است
پرستار مهابادی مبتلا به کرونا، از ارسال پرستاران به دلیل کمبود نیرو به بخشهای غیر تخصصی خبر می دهد و اضافه می کند: همین موضوع عمق فاجعه را نشان می دهد، در صورتی که نیرو کم است پس چرا نیرو جذب نمی کنند و تنها به نامه نگاری بسنده کرده اند، وضعیت موجود سوء استفاده از وجدان کاری پرستاران است. پرستارانی که حتی به قیمت به خطر انداختن جان خود حاضر نیستند بیماران خود را ترک کنند و چهار ماه تمام است که در حال خدمات رسانی اند.
آنها خطرات ابتلا به کرونا را پذیرفته اند، خانواده هایشان در معرض خطر ابتلا قرار دارند اما با این حال باز هم نامهنگاریهای مسئولین ادامه دارد و این شرایط بحرانی را نادیده می گیرند و از فداکاری پرستاران سوء استفاده می شود.
پرستار مهابادی تاکید می کند: همکاران ما در بیمارستان مهاباد سنگ سلامت جامعه را به سینه می زنند و فشار کاری امانشان را بریده مسئولان عزیز رئوف و فکر چاره باشند.
گزارش/ تانیا شعفی
نظر شما