محیط زیست؛ قربانی تعلل در تکمیل تصفیه خانه پساب شهرک صنعتی مهاباد

سرویس آذربایجان غربی- شهرک صنعتی مهاباد همچنان در حال آلوده سازی محیط است و علیرغم اعتبار تصویب شده برای راه اندازی مدول دوم تصفیه خانه، تا کنون اقدامی انجام نگرفته است.

به گزارش خبرنگار کردپرس، شهرک صنعتی مهاباد در مسیر مهاباد – میاندوآب، در سال ۱۳۷۵ مصوب و دو سال بعد در زمینی به مساحت ۵۶ هکتار احداث شد. سال گذشته نیز در قالب طرح توسعه، چهار هکتار دیگر به مساحت آن افزوده شد.

در این شهرک، ۱۱۵ واحد صنعتی وجود دارد که از این تعداد ۸۰ واحد فعال و نیمه‌فعال است، اما مشکل اصلی شهرک نبود تصفیه خانه مجهز پساب صنعتی است.

در واقع این شهرک صنعتی تنها دارای یک تصفیه‌خانه کوچک با ظرفیت تصفیه ۳۰۰ متر مکعب فاضلاب در شبانه‌روز بوده در حالی که میزان فاضلاب تولید شده در آن چند برابر بیشتر از این حجم است و فاضلابی که به صورت ناقص تصفیه شده به سمت زهکش‌های پایین دست شهرک جاری می‌شود.

در سال های اخیر و در نبود سیستم مجهز تصفیه خانه، پساب صنعتی تهدیدی جدی برای محیط زیست به شمار رفته و سبب آلوده شدن اراضی کشاورزی، منابع آب و تهدید حیات روستاییان در این شهرستان و ایجاد بویی بسیار نامطبوع در محل و موجب اعتراض روستاییان اطراف شهرک صنعتی شده است.

صدور اخطارهای زیست محیطی پی در پی و ادامه مشکل پساب شهرک صنعتی مهاباد

سال گذشته در مجموع ۲۲ اخطار زیست‌محیطی برای واحدهای تولیدی آلاینده شهرستان مهاباد صادر شد و هر سال اخطار پشت اخطار ادامه دارد، اما خبری از تکمیل و تجهیز تصفیه خانه شهرک صنعتی این شهر نیست.

در حالیکه در تمام این سال ها پساب با محیط زیست چها که نکرده است، اما مسئولان تنها به یک اخطار و گاهی هم پلمب موقتی بسنده کرده اند.

امسال نیز چندین واحد صنعتی در مراحل مختلف، اخطارهایی زیست محیطی دریافت کردند و همین اواخر نیز رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد از صدور اخطار زیست‌محیطی به 6 واحد تولیدی دیگر واقع در شهرک صنعتی این شهرستان به دلیل آلایندگی خبر داد.

فاروق سخنور، درحالیکه واحدهای آلاینده را به راه‌اندازی پیش تصفیه مکلف دانست، افزود: میزان زیادی از فاضلاب تولیدی این واحدها به دلیل نبود ظرفیت کافی تصفیه خانه مرکزی شهرک صنعتی به صورت خام و بدون تصفیه وارد زهکش‌های اطراف شهرک صنعتی شده و تولید بوی نامطبوع این فاضلاب باعث ایجاد مزاحمت برای ساکنان منطقه شده است.

رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد بیان کرد: مشکل فاضلاب شهرک صنعتی مهاباد چند بار در شورای اسلامی نیز مطرح و به مسوولان انتقال داده شده اما تاکنون تمام تلاش‌ها در این زمینه بی‌نتیجه مانده و فاضلاب این شهرک همچنان این مسیر را طی می‌کند و موجب آزار و اذیت اهالی به‌ویژه کشاورزان این منطقه می‌شود.

راه اندازی مدول دوم تصفیه خانه شهرک صنعتی علیرغم تصویب اعتبار، همچنان معلق!

مدول اول تصفیه خانه شهرک صنعتی مهاباد دیگر جوابگوی دبی بیش از ۲ هزار مترمکعبی این شهرک نیست و میزان آلودگی پساب خروجی از چند واحد تولیدی آن بیشتر از حد استاندارد است به نحوی که تا ۴۵۰ متر مکعب در شبانه‌روز نیز افزایش پیدا می‌کند که با توجه به محدودیت حجم تصفیه‌خانه آن، بخشی از آلاینده‌ها وارد آب کانال‌های خروجی می‌شود.

فاضلاب این شهرک با دبی ۳۰۰ متر مکعب در شبانه‌روز پس از خروج از تصفیه‌خانه از طریق کانال به خارج از محوطه شهرک منتقل می‌شود و حیات روستاییان و شهر تازه تاسیس گوک تپه مهاباد را هم تهدید می کند.

پروژه تکمیل تصفیه خانه فاضلاب شهرک صنعتی مهاباد جز مصوبات سال ۹۸ بود ،اما اواسط تیر ماه امسال پس از بارها اخطار زیست محیطی به تصفیه‌خانه شهرک صنعتی مهاباد به دلیل دفع غیراستاندارد فاضلاب، مسوول شهرک‌ صنعتی این شهرستان از تصویب ۶۰ میلیارد ریال اعتبار برای احداث مدول دوم تصفیه‌خانه خبر داد و گفت: با هزینه کرد آن مشکل فاضلاب این شهرک به طور کامل رفع خواهد شد.

به گفته کوروش قادری؛ ساخت مدول دوم در دستور کار قرار گرفته است و از مجموع اعتبار تصویب شده برای احداث مدول دوم، ۳۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات استانی و ۳۰ میلیارد ریال دیگر نیز از محل اعتبارات شرکت شهرک‌های صنعتی کشور است.

اما هنوز هم خبری از راه اندازی آن نشده و همچنان شهرک صنعتی مهاباد استانداردهای زیست محیطی را فدای رونق اقتصادی کرده و اخطارها همچنان ادامه دارند.

راهکار استانی؛ تقسیم بندی پساب ها با قابلیت ورود به اراضی کشاورزی

اواخر خرداد ماه امسال معاون عمرانی استاندار آذربایجان غربی به کارخانه داران این استان برای ارائه طرح‌های خود جهت کنترل و هدایت فاضلاب تا قبل از ورود دستگاه قضا مهلتی 14 روزه داد اما فرصت به پایان رسید و نه خبری از طرح های هدایت فاضلاب شد و نه دستگاه قضا!

در نهایت کار به اینجا ختم شد تا مطالعه شود پسابی که قابلیت ورود به اراضی کشاورزی دارد، به این اراضی منتقل و از مابقی موارد هم جلوگیری شود!

این گفته ها نشان می دهد که خبری از رفع مشکلات پساب و فاضلاب در این استان نیست.

بهار امسال عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی در خصوص رها کردن پروژه های آبرسانی و فاضلاب شهری و روستایی در کشور به ویژه استان آذربایجان غربی در انتقاد از وزیر نیرو گفت: متاسفانه بیشتر پروژه های آبرسانی و فاضلاب شهری و روستایی استان‌، به ویژه شهرستان مهاباد به بهانه ادغام پروژه آبفای شهری و روستایی و یا کرونا تعطیل و پروژه‌های نیمه تمام فاضلاب و آبرسانی به حال خود رها شده‌اند.

جلال محمودزاده در گفتگو با خبرنگار کردپرس گفت: شهرک های صنعتی استان آذربایجان غربی بدون لحاظ کردن مسائل زیست محیطی پساب شهرک صنعتی را به محیط زیست، محل سکونت مردم و شهرها و روستاها رهاسازی می‌کند که نمونه آن در مهاباد نیز دیده شده است. این امر باعث باعث اعتراضات گسترده مردم و تشکل های زیست محیطی شده است. فاضلاب شهرکهای صنعتی نباید در محیط های انسانی و کشاورزی رها شود چراکه آثار نامطلوبی می تواند در محیط برجای بگذارد.

به گزارش کردپرس، شهرک صنعتی مهاباد همچنان در حال آلوده سازی محیط است و علیرغم اعتبار تصویب شده برای راه اندازی مدول دوم تصفیه خانه، اقدامی تا کنون انجام نگرفته است. این پرسشی است که باید از سوی مسئولان پاسخ داده شود، تا دیگر شاهد آلوده سازی و تخریب اراضی کشاورزی و نابودی محصولات روستاییان نباشیم!

گزارش/ تانیا شعفی

در کردپرس بیشتر بخوانید؛

تصویب اعتبار احداث مدول دوم تصفیه‌خانه شهرک صنعتی مهاباد

اخطار زیست محیطی به شهرک صنعتی مهاباد/ مشکل تصفیه‌خانه چه زمانی حل می شود؟

کد خبر 319292

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha