ظرفیت تولید کاغذ سنگی در کردستان/ دکتر پیمان عزتی

سرویس کردستان- دکتر پیمان عزتی با ارسال یادداشتی به کردپرس به بررسی امکان تولید کاغذ سنگی در کردستان پرداخته است.

کردپرس- بر کسی پوشیده نیست که کاغذ از دیرباز یار و همراه بشر برای نشر و توزیع افکار و عقاید و فرهنگش بوده است. تا جایی استفاده از کاغذ پیش رفت که از آن به عنوان پول و یک سند بهادار نیز استفاده شد. انقد این کالا در زندگی انسان نقش آفرین بوده است که دانش پیشنیان و فرهنگ آنان توسط این اختراع بشری نسل به نسل منتقل گردید و تا به امروز نقش استراتژیکی در زندگی انسان ایفا کرده است. خواستگاه کاغذ از ابتدا از دل جنگل و چوب درختان بود و تا زمانی که مصرف آن مانند امروزه زیاد نشده بود معضل زیست محیطی ایجاد نمی کرد. اما امروزه با رشد جمعیت و نیاز روز افزون به کاغذ این موضوع خود تهدیدی بر از بین رفتن جنگل ها و استفاده بیش از اندازه از چوب درختان برای تولید کاغذ به حساب می آید. یکی از دلایل تولید نشدن کاغذ در ایران شرایط آب و هوایی و نبود منابع جنگلی غنی است، چون عمده‌ترین ماده تشکیل‌دهنده کاغذ، الیافی است که از چوب درختان بدست می‌آید. پس باید به دنبال کاغذی گشت که با شرایط کشورمان سازگاری داشته باشد.

اما خوشبختانه امروزه منبع جدیدی برای تولید کاغذ پیدا شده است که از وابستگی تولید آن به استفاده از چوب درخت می تواند بکاهد. این منبع جدید کربنات کلسیم است که از معادن آهکی استحضال می شود. شاید در ابتدا قابل باور نباشد، ولی این روش یکی از روش‌های نوین در صنعت کاغذسازی محسوب می‌شود که این تکنولوژی از کشور کانادا وارد سایر کشورها از جمله ژاپن، تایوان شده است.

کاغذ سنگی حدوداً از 80 درصد وزنی کربنات کلسیم تولید می شود. کربنات کلسیم هم از معادن آهکی استحصال می شود که در ایران خصوصاً استان کردستان به وفور یافت می شود. داشتن این منابع خود ایجاد یک مزیت نسبی بر کشورهای اروپایی است که به اندازه ایران از حیث داشتن این منابع طبیعی غنی نیستند. لذا تولید کاغذ از سنگ در ایران و خصوصاً استان کردستان نسبت به کشورهای اروپایی کاملاً به صرفه می باشد و این عامل با توجه به خواص ویژه این نوع کاغذ و قیاس آن با کاغذ سلولوزی عامل برتری این محصول و داشتن بازار صادراتی قطعی می باشد.

حدود 20 درصد وزنی کاغذ سنگی را پلی پروپیلن و پلی اتیلن تشکیل می دهند که به وفور توسط پتروشیمی های داخلی تولید می شوند. مواد اولیه کاملاً داخلی بیش از پیش بر جذابیت های سرمایه گذاری در این صنعت می باشد.

خواص ویژه کاغذ سنگی نسبت به کاغذ سلولوزی ماندگاری و مقاومت آن در برابر آب، رطوبت، خوردگی و پارگی می باشد. این نوع کاغذ به علت وجود مواد پلاستیکی در بدنه آن دارای خلل و فرج نمی باشد و همچنین کاملاً آب گریز می باشد. لذا از آن می توان برای استفاده در اسناد و مدارک مهم که نیاز به حفاظت فراوان دارند استفاده شود. جالب اینجاست که به علت نداشتن این خلل و فرج در بافت کاغذ، در چاپ بر روی کاغذ سنگی مقدار بسیار کمتری جوهر در قیاس با چاپ بر روی کاغذ سلولزی مصرف می شود و همچنین نیاز به عملیات تکمیلی چاپ مانند سلفون گذاری و مسطح کردن ندارد که این خود عامل برتری در کاهش قیمت محصول نهایی می باشد. همچنین می توان این کاغذ را با ضخامت های بیشتر نیز تولید کرد که در ساخت انواع کیف و یا ساک دستی استفاده می گردد. بطور کلی ضخامت این نوع کاغذ در سه دسته زیر طبقه بندی می شود :

1- نازک : برای استفاده در کاغذهای لواز التحریر و بسته بندی مواد غذایی

2- متوسط : تولید کتاب های نفیس، نقشه های خاص، ساک دستی، مجلات، بروشورها، کارت ویزیت

3- زیاد: تولید انواع مقوا، جعبه و حتی کارت های اعتباری

طبق آمار میزان تولید کاغذ در ایران حدوداً 2 درصد مصرف داخلی توسط دو کارخانه است. چون ایران کشوری نیست که دارای منابع فراوان چوب و سلولوز باشد لذا همیشه واردات کاغذ بر تولید آن چربش چشمگیری داشته است. برای تولید هر یک تن کاغذ، 4 تن درخت مورد استفاده قرار می‌گیرد. این در صورتی است که کشور ایران منابع درختی و آبی کمی دارد پس بهتر است که از کاغذ سنگی استفاده شود.

اما باتوجه به منابع غنی و فراوان کربنات کلسیم در ایران و خصوصاً استان کردستان بازار داخلی آنقدر تشنه این محصول است که 98 درصد مصرف داخلی و جاگزینی آن با این محصول جدید همیشه دارای بازار می باشد. با فرض اشباع شدن بازار داخلی توسط رقیبان داخلی به علت خواص ویژه این کاغذ و همچنین نبود منابع معدنی این چنین غنی در اروپا بازارهای خارج از کشور همیشه خواستار این محصول می باشند. جالب اینجاست با وجود این همه مزیت کاغذ سنگی بر کاغذ سلولزی به علت مصرف بسیارکم آب و ارزان تر بودن ماشین آلات تولیدی قیمت تمام شده اش هم تقریباً نصف کاغذ سلولزی می باشد. این صنعت سبز به علت قرار گرفتن جزو صادرات غیرنفتی و زیست سازگار بودن آن می تواند مشوق های دولتی نیز دریافت کند.

پس این صنعت کاملاً سبز و دوست دار محیط زیست به علت عدم استفاده از منابع جنگلی، کم کردن مصرف آب در تولید و داشتن خواص بسیار ویژه محصول نهایی حیف است از دید سرمایه گذاران مغفول بماند. بطور کلی تولید کاغذ سنگی سرشار از سود خواهد بود.

کد خبر 50014

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha