العبادی یا المالکی ...حزب الدعوه حاکم بر عراق بر سردوراهی/ عمر عبدالستار 

سرویس عراق و اقلیم کردستان - پایگاه خبری «النبأ» عراق امروز (پنجشنبه) در مقاله ای به قلم عمر عبدالستار تحت عنوان «العبادی یا المالکی ... حزب الدعوه حاکم بر عراق بر سردوراهی» می نویسد: مسئله انتخاب نخست وزیر جدید عراق اکنون به صورت مانعی بر سر راه یکپارچگی و ادغام دو جناح حزب الدعوه که از سال 2005 تاکنون بر عراق حکومت می کند، در آمده؛ چراکه حیدر العبادی، عضو این حزب و نخست وزیر فعلی عراق و نوری المالکی دبیر کل این حزب از تلاش های خود برای تصدی این منصب دست بر نمی دارند و بقیه ائتلاف های برنده انتخاباتی نیز منتظر تصمیم نهائی حزب الدعوه برای تقسیم دیگر پست های دولتی در عراق هستند.

کردپرس: عمر عبد الستار در مقاله خود می افراید: اکنون احزاب شیعه برنده در انتخابات پارلمانی اخیر سرگرم انجام گفتگوهایی برای تشکیل فراکسیون بزرگ پارلمانی هستند که بر اساس قانون اساسی حق تعیین نخست وزیر جدید عراق را دارد.

به نظر می رسد که مانع اصلی یکپارچگی دوباره حزب الدعوه اسلامی که اعضاء آن به دو جناح تقسیم شده اند، ائتلاف النصر به رهبری، حیدر العبادی، نخست وزیر عراق و ائتلاف دولت قانون به رهبری نوری المالکی، دبیرکل این حزب و ائتلاف سائرون به رهبری مقتدی صدر است که بالاترین آراء انتخاباتی به دست آورده که خطوط قرمزی برای ائتلاف المالکی و دیگر احزاب نزدیک به او دارد، لذا حفظ یکپارچگی حزب الدعوه مستلزم دوری جستن ائتلاف های العبادی و المالکی از ائتلاف سائرون است.

به گفته صادق اللبان، عضو رهبری حزب الدعوه، سخن گفتن از پایان دادن به گفتگوهای دو جناح حزب الدعوه و توافق بین آن ها هنوز زود است؛ چراکه این مسئله به عواملی از جمله روابط بین احزاب برنده انتخاباتی بستگی دارد.

اللبان به سایت «آلمونیتور» گفت: رهبران ارشد حزب الدعوه از هنگام اعلام نتایج انتخابات همواره در حال گفتگو و برگزاری نشست هستند و نتیجه این نشست ها تاکنون بسیار مثبت بوده است.

وی افزود: نوری المالکی، معاون رئیس جمهوری عراق موضوع «اکثریت سیاسی» را مطرح کرده و برای تشکیل فراکسیون بزرگ تر پارلمانی که به تنهایی بتواند دولت جدید عراق را بدون سهم خواهی تشکیل دهد، تلاش می کند و العبادی نیز بر ضرورت مشارکت تمامی فراکسیون های بزرگ پارلمانی در دولت آینده عراق تاکید می کند.

اللبان همچنین این موضوع را که رقابت بر سر منصب نخست وزیری عراق، عامل عدم یکپارچگی در حزب الدعوه است، بعید دانست و گفت: تمام نشانه ها از نزدیک بودن ادغام دو جناح حزب الدعوه حکایت دارد و تصدی منصب نخست وزیری عراق از سوی این حزب، صرفنظر از اینکه چه کسی نخست وزیر آینده شود، محتمل است.

نوری المالکی پیش تر در گفتگو با شبکه تلویزیونی «الشرقیه» عراق از وجود توافق بین رهبران حزب الدعوه از جمله خود او برای باز گرداندن وحدت و یکپارچگی به این حزب پس از انتخابات سخن گفته بود.

وی در این گفتگو شکاف در حزب الدعوه را نوعی «تدابیر انتخاباتی» خواند و اظهار امیدواری کرده است که العبادی نیز به این توافق پایبند باشد.

العبادی نیز در یک گفتگوی تلویزیونی گفت: برخی از رهبران حزب الدعوه خواستار عضویت در ائتلاف العبادی شده اند، اما المالکی بر عضویت در یک ائتلاف جداگانه تاکید کرده است.

العبادی افزود: المالکی برخلاف مقررات حزب الدعوه، نام برخی از اعضاء این حزب را در ائتلاف خود به ثبت رسانده و انقلابی در داخل حزب الدعوه بو جود آورده است.

وی گفت: «از المالکی خواستم که از این تصمیم خود صرفنظر کند، اما او توجهی به این درخواست نکرده است.»

هرازگاهی خبرهایی در خصوص تصمیم العبادی برای خروج از حزب الدعوه منتشر می شود، اما یک منبع آگاه در این حزب که خواست نامش فاش نشود در گفتگو با «آلمنیتور» گفت: العبادی در صورت تضمین نامزدی او از سوی حزب الدعوه برای تصدی دوباره منصب نخست وزیری عراق، مانعی در ادغام دو جناح حزب الدعوه نمی بیند، در حالی که جناح المالکی بر ضرورت توافق در داخل این حزب در این خصوص تاکید می کند.

این منبع افزود: العبادی دارای کرسی های بیشتری از المالکی است، لذا برای تصمصم گیری در خصوص خروج از حزب الدعوه عجله ای ندارد و علاقه مند است که در این خصوص با ائتلاف های برنده برای انتخاب بهترین شریک خود از بین این ائتلاف ها گفتگو کند، تا بتواند اهداف سیاسی مشروع خود را تحقق بخشد.

این منبع تاثیر گذاری فشارهای ایران بر حزب الدعوه را بعید ندانست، اما ترجیح داد که رهبران این حزب به یک راه حل میانی در این خصوص دست یابند و شخصیتی غیر از المالکی و العبادی را برای تصدی منصب نخست وزیری عراق در صورت شکست هم پیمانی العبادی با جریان صدر نامزد کنند.

درصورت تحقق سناریوی ائتلاف صدر با العبادی و نامزدی العبادی برای منصب نخست وزیری عراق، ادغام دو جناح حزب الدعوه کار آسانی نخواهد بود؛ چرا که مهمترین شروط صدر دور کردن المالکی از هرگونه تلاش و اقدامی برای تشکیل دولت جدید عراق است.

اکنون حزب الدعوه عراق بر سر دو راهی قرار گرفته، زیرا یا باید المالکی با نامزدی العبادی برای تصدی منصب نخست وزیری عراق موافقت کند و یکپارچگی حزب را حفظ نماید، یا از دولتی که از سوی العبادی تشکیل می شود، دور شود که این مسئله به معنای جدایی یک از طرفین از حزب الدعوه خواهد بود.

سناریو دیگر نیز این است که العبادی برای حفظ وحدت در حزب الدعوه از اهداف خود برای تصدی یک دوره دیگر منصب نخست وزیری دست بردارد.

در هرحال موضوع شکاف در حزب الدعوه موضوع تازه ای نیست؛ چراکه این حزب دارای تاریخی طولانی در شکاف ها و دودستگی ها است که آخرین آن ها خروج ابراهیم جعفری، دبیرکل پیشین این حزب و تشکیل « جریان الاصلاح» بود.

احزاب شیعه برنده انتخاباتی اکنون به تشکیل یک فراکسیون بزرگ پارلمانی نیاز دارند و اکثر آن ها از راه های مختلف برای گرفتن منصب نخست وزیری عراق از حزب الدعوه تلاش می کنند، با اینحال این حزب دست بسته در برابر آن ها نخواهد ایستاد، ولی برای به تعویق انداختن اختلاف های خود تا پس از معرفی یکی از رهبرانش به نخست وزیری عراق و تشکیل کابینه جدید تلاش می کند و سپس به مناقشه سرنوشت خود خواهد پرداخت و احتمالاً این اختلافات را تا انتخابات پارلمانی سال 2022 عراق برای خود محفوظ خواهد داشت.

کد خبرنگار: 20103

کد خبر 60408

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha