تا مسألۀ کردها حل نشود، صلح و ثبات در خاورمیانه به دست نمی آید

سرویس سوریه – ما خواهان جنگ نبودیم. ما خواهان دموکراسی و آزادی هستیم و برای آن می جنگیم. اما ترکیه تلاش می کند ما را نابود کند. به همین خاطر است که گروه های افراطی را ایجاد می کند و از آنها حمایت می کند، مانند داعش. این رفتار کل منطقه را به خطر می اندازد و تنها به نابودی مردم ترکیه می انجامد. این روند باید متوقف شود.

صالح مسلم رئیس مشترک سابق حزب کردی اتحاد دموکراتیک سوریه (PYD)، بزرگ ترین حزب کردی سوریه، معتقد است خاورمیانه در حال از سر گذراندن تغییری بزرگ است و کردها در شکل گیری آیندۀ این منطقه نقش چشمگیری خواهند داشت.

مسلم از سال 2011 تا 2017 رئیس مشترک PYD بود، دوران جنگ داخلی پیچیده و چند جانبۀ سوریه که این حزب و شاخۀ نظامیش از وضعیت فعالیت زیرزمینی خارج شده و کنترل بخش اعظمی از مناطق شمال شرقی سوریه را به دست گرفتند.

PYD که تحت حمایت ایالات متحده و قابل اعتماد ترین متحد ائتلاف بین المللی در نبرد با دولت اسلامی عراق و شام (داعش) است، اینک از سوی ترکیه به حملۀ نظامی تهدید می شود. آنکارا این حزب را شاخۀ سوری حزب کارگران کردستان (PKK) و گروهی تروریستی می داند.

آنچه در ادامه می اید مشروح مصاحبۀ مسلم با پایگاه خبری – تحلیلی احوال است.

وضعیت کردها در سوریه چگونه است؟ آیا کردها میان ایالات متحده و روسیه گیر افتاده اند؟

آنچه در خاورمیانه در حال روی دادن است، یک تغییر ساختاری است. کردها پیش از این در سناریوهای شکل گیری منطقه جایی نداشتند، اما ما با دیسیپلین و سازمان دهی مؤثری که داریم، توانسته ایم جایی پشت میز مذاکره به دست بیاوریم.

در حال حاضر ما دقیق ترین و شفاف ترین موضع را در منطقه داریم. ما تنها گروهی هستیم که توانسته است به صورتی سازمان دهی شود که مسائل موجود را تحلیل کرده و راه حل هایی برای این مسائل پیدا کند، راه حل هایی که منطبق بر موضع ما است. به این ترتیب، ما از نظر سیاسی دربارۀ اهداف و مقاصدمان بسیار شفاف هستیم.

اما گذشته از این، فعالیت های میدانی ما تأثیر چشمگیری در معادلات سیاسی منطقه دارند. ابهام از نیروهای دیگر سرچشمه می گیرد، نه از ما. همۀ بازیگران دیگر نیز دربارۀ مسائل منطقه سخن می گویند، اما هیچ راه حل ملموس یا پیشنهادی برای حل این مسائل ندارند.

درست است که نیروهای کشورهای متعدد دیگر نیز در منطقه حضور دارند. اما ما داریم اهداف و سیاست های خودمان را دنبال می کنیم و تنها به نیروهای خودمان وابسته ایم. به عبارت دیگر، ما در میان دو قدرت بین المللی به دام نیفتاده ایم. ما یک موضع سیاسی شفاف داریم که در مطابقت با وضعیت ما است.

برخی بر آنند که روسیه تلاش می کند کردهای سوریه را به حکومت این کشور نزدیک کند. آیا شما قصد دارید در آیندۀ نزدیک ارتباطات نزدیک تری با روسیه داشته باشید؟

البته روسیه قدرت مهمی در منطقه و یک نیروی تعیین کننده در سوریه است. اما معایب خودش رادارد، عمدتاً در پرداختن به مسائل و یافتن راه حل برای آنها. روسیه نباید چشم بسته از حکومت سوریه حمایت کند. سوریه مشکلات عدیده ای دارد، به ویژه در حوزۀ آزادی های فردی و دموکراسی. روسیه نباید چشم خود را به روی این مسائل ببندد.

ما باید همۀ مشکلات سوریه را همزمان حل و فصل کنیم. ما باید یک نظام دموکراتیک تأسیس کنیم. و روسیه باید نقش مؤثری در حل این مسائل داشته باشد. به عبارت دیگر، برای روسیه مسئله ساز خواهد بود که تنها به حمایت از حکومت بپردازد و از این مشکلات غافل شود. این می تواند تأثیر عمیقی در نقش روسیه در سوریه داشته باشد. به همین خاطر روسیه باید واقع بین تر بوده و روی حل و فصل این مسائل تمرکز کند. ما معتقدیم این تنها راهی است که روسیه می تواند نقش فعال و مؤثری ایفا کند.

شما در ماه های گذشته گفتگوهایی با حکومت سوریه داشتید. اما پس از گفتگوها تحول چشمگیری گزارش نشد. چرا گفتگوها متوقف شد؟ آیا احتمال دیالوگ مجدد وجود دارد؟

گفتگوهای ما با حکومت سوریه به حالت تعلیق در آمده اما به پایان نرسیده است. ما همیشه برای دیالوگ با هدف حل و فصل مشکلات سوریه آماده ایم. اما حکومت می خواهد تنها با چند تغییر جزئی در قانون مربوط به ادارات محلی به وضعیت سال 2011 باز گردد. خواسته ما تدوین یک قانون اساسی جدید و دموکراتیک است، بدون قائل شدن تبعیض میان مردم سوریه. ما باید وضعیتی را که به ویرانی سوریه منجر شد تغییر دهیم و این تنها به واسطۀ چند تغییر جزئی حاصل نمی شود. ما باید اصلاحاتی اساسی به عمل بیاوریم.

سوریه نمی تواند به وضعیت سال 2011 باز گردد. اما حکومت هیچ طرحی برای ایجاد یک سوریۀ جدید ندارد. ما می گوییم بیایید آیندۀ سوریه را با هم بسازیم.

شما گلوله باران هفتۀ گذشتۀ مواضع نیروهای کرد از سوی ارتش ترکیه را چگونه ارزیابی می کنید؟

حملات صورت گرفته به کوبانی، گری سپی و همۀ روژاوا [کردستان سوریه] تلاش حکومت ترکیه برای اخاذیاز ائتلاف بین المللی است. ترکیه و حکومت [حزب عدالت و توسعه] AKP فکر می کنند چنین تهاجماتی به طرق مختلف به آنها سود می رساند.

اما ترکیه دارد تلاش می کند بر مشکلات داخلی خود سرپوش بگذارد، از بن بست ادلب خارج شود، و از احتمال حصول هر گونه راه حل سیاسی برای مسائل سوریه ممانعت به عمل آورد. این رویکرد خطرناکی است که به حل مسائل منتهی نمی شود و صلح میان گروه های قومی ساکن کشور خودشان را نیز به خطر می اندازد. مردم ترکیه باید AKP را از ادامۀ این قمار پر خطر باز دارند.

آیا شما نگران یک دخالت نظامی دیگر از سوی ترکیه هستید؟

ما انتظار نداریم یک تجاوز عمدۀ دیگر مانند حمله به عفرین صورت گیرد، زیرا شرایط میدانی تغییر کرده است. اما حکومت AKP می تواند به شیوه ای پیش بینی نشده عمل کند، و ما برای رویارویی با این احتمال آمادگی داریم.

این حملات چه تأثیری بر داعش در سوریه دارند؟

داعش هنوز یک تهدید بالقوه برای سوریه است. زیرا شرایط به وجود آمدنش، به وجود آورندگانش و کسانی که از وجود آن سود می بردند، هنوز به قوت خود باقی هستند. برای نابود کردن داعش نخست باید کسانی را که از آن حمایت می کنند و از آن استفاده می کنند، متوقف کنیم.

داعش خود به خود به وجود نیامد. این گروه توسط کسانی به وجود آمد که می خواستند از چنین سازمانی به عنوان نیروی نیابتی خود استفاده کنند. آنها ستیزه جویان این گروه را از اکناف جهان گرد آوردند و آموزش دادند. روابط ترکیه با داعش مستند به شواهد محکمی است. نه تنها ما، بلکه همه از این ارتباط ارگانیک می گویند.

در حال حاضر داعش تنها در مناطق تحت کنترل روسیه و حکومت سوریه فعال است. داعش از این مناطق به مناطق تحت کنترل کردها نفوذ می کند. ارتش دموکراتیک سوریه مناطق آزاد شده را مردم بومی باز گردانده است، بنابراین شبه نظامیان داعش در این مناطق حضور ندارند، اما برخی سلول های خفته توسط ترکیه ایجاد شده اند.

کسی که خواستار آغاز این جنگ بود، ما نبودیم. ما خواهان دموکراسی هستیم و می خواهیم در مناطق خود آزاد باشیم. این چیزی است که برای آن می جنگیم. طرف مقابل تلاش می کند ما را نابود کند. به همین خاطر است که گروه های افراطی را ایجاد می کنند و از آنها حمایت می کنند، مانند داعش. این رفتار کل منطقه را به خطر می اندازد و تنها به نابودی مردم ترکیه می انجامد. این روند باید متوقف شود. صریح تر بگویم، تا مسألۀ کردها در خاورمیانه حل نشود، صلح و ثبات در این منطقه به دست نخواهد آمد.

منبع: پایگاه خبری – تحلیلی احوال (مصاحبه از: ارگون باباهان)

ترجمه: خبرگزاری کردپرس – سرویس سوریه

بیشتر بخوانید:

دلایل تصمیم آمریکا دربارۀ سه عضو ارشد PKK / سعدت ارگین

از منبج تا ادلب: زد وبندهای ترکیه در سوریه / پل ایدون

خشم اردوغان از گشت مشترک نظامیان آمریکایی و کردهای سوری / جاسپر مورتیمر

آیا روابط ترکیه با آمریکا عادی شده است؟ / ادوارد جی. استافورد

ارتش دموکراتیک سوریه گرفتار میان آمریکا و ترکیه / سیمون اسپیکمن کوردال

چرخش جدی ترکیه به سوی ایران روابط این کشور با آمریکا را به خطر انداخته است/ یاووز بایدار

میلیاردرهای اردوغان و شفافیت مالی و مالیاتی / مارک بنتلی

ترکیه به شرق فرات حمله خواهد کرد / سرکان دمیرتاش

نبرد کوبانی: مبارزۀ بشریت علیه تاریکی / گوکجان آیدوغان

نگاهی به وضعیت پناه جویان سوری در ارمنستان: کشوری که نمی خواهد پناه جویان سوری آن را ترک کنند / لورا سکوران

ملی گرایان ترکیه اردوغان را به پشت صحنه می رانند / یاووز بایدار

انحطاط حکومت فعلی ترکیه از منظر اندیشه های ابن خلدون / علی آغجاکولو

رضایتمندی ستم دیدگان: جامعه شناسی مقلوب / گوکهان باجیک

پایان تکثر فرهنگی در مناطق کردنشین ترکیه / نورجان بایسل

کد خبر 89682

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha