-
تحولات سوریه و تاثیر آن بر عراق و اقلیم کردستان؛ بحرانهای انسانی و مسئولیت کشورهای منطقه؛
غیاث سورچی: ترکیه و آمریکا در تحولات سوریه نقش مخربی ایفا کردند
غیاث سورچی، عضو اتحادیه میهنی کردستان، در مصاحبه با کردپرس به تحلیل تحولات اخیر منطقه، به ویژه در سوریه و تاثیرات آن بر عراق و اقلیم کردستان پرداخت. او نقش مخرب ترکیه و کشورهای غربی در تشدید بحرانها را برجسته کرده و از ضرورت همگرایی کشورهای منطقه برای جلوگیری از فجایع انسانی بیشتر سخن گفت.
-
انتشار نود و چهارمین شماره نشریه ژن با محوریت «جنبش زنان علیه جنسیتزدگی»
سرویس ترکیه - شماره جدید مجله ژن با عنوان «جنبش زنان علیه ایدئولوژی جنسیتزده» منتشر شد. این شماره به بررسی فشارهای وارد بر زنان در کشورهای مختلف و مبارزات آنان برای مقابله با این چالشها اختصاص یافته است.
-
تبارشناسی ایل ارکوازی و نقد کتاب ایلامیان / حجت رشیدی
سرویس ایلام - پژوهشگر ایلامی در خصوص نسب شناسی ایل ارکوازی در کتاب ایلامیان، یادداشت و نقدی بر این کتاب نگاشته است.
-
روزنامەنگار برجستە و ناظر سیاسی کُرد مقیم کشور سوئد در نشست تخصصی کردپرس (بخش دوم):
خاورمیانه در دگردیسی
"دلشاد مجید، روزنامهنگار و تحلیلگر ارشد خاورمیانه، در گفتگوی اختصاصی خود با کردپرس، به بررسی وضعیت کنونی جنگ غزه و تاثیرات آن بر حضور آمریکا در منطقه پرداخته است. او بر لزوم تعیین تکلیف مسئله فلسطین و ارتباط آن با تحولات آینده خاورمیانه، به ویژه نقش ایران، روسیه و چین در جهتگیریهای ژئوپلتیک، تاکید دارد. همچنین تحلیلهایی از تغییرات سیاست آمریکا تحت رهبری ترامپ و تضعیف قدرت این کشور در منطقه به ویژه در برابر قدرتهای نوظهور مطرح میشود."
-
گزارش مرکز "بیان" به قلم محمد معزز حیدسی؛
سوریه در آستانه تغییر: آیندهای بین گذار، جنگ یا تجزیه
عملیات نظامی "ردع العدوان" توسط گروه تحریر شام و سقوط حکومت بشار اسد تحولی اساسی در معادلات سیاسی و نظامی سوریه و تمام منطقه رقم زده است. این تحول در حالی رخ میدهد که وضعیت جغرافیایی و دیپلماتیک سوریه همچنان بحرانی است و آینده کشور را در سه سناریوی کلیدی قرار میدهد: گذار سیاسی، ادامه جنگ داخلی یا تجزیه. آیا این بحرانها به نقطه پایانی میرسند یا سوریه وارد مرحلهای جدید از بیثباتی خواهد شد؟
-
نگرانیها از گسترش بحران سوریە بە عراق و تغییرات در معادلات منطقەای/ دلشاد انور
دلشاد انور، سردبیر خبرگزاری کردی صدای آمریکا در یادداشتی ضمن تحلیل تحولات اخیر در منطقه و نگرانیهای فزاینده از گسترش بحران سوریه به عراق، اشاره میکند که پس از حمایتهای گسترده عراق و ایران از دولت سوریه، اکنون رویکرد این کشورها تغییر کرده و نگرانیها از انتقال بحران سوریه به عراق شدت گرفته است.
-
فصل تغییر/ منصور رحیمی
تحولات اخیر در شمال سوریه و تشدید نقشآفرینی ترکیه و گروههای نیابتی آن، فراتر از مرزهای این کشور تأثیر خواهد گذاشت. این تحولات نهتنها امنیت منطقه را به خطر میاندازد، بلکه آینده عراق و بهویژه اقلیم کردستان را با چالشهای امنیتی، سیاسی و اقتصادی تازهای مواجه میکند. در حالی که اقلیم کردستان در تقاطع بحرانهای منطقهای قرار گرفته، موفقیت یا ناکامی آن در مدیریت این شرایط میتواند معادلات ژئوپلیتیکی خاورمیانه را بازتعریف کند.
-
به پاسداشت، ۱۲ آذر روز علوم اجتماعی؛
جامعهشناس متعهد یا متخصص / خلیل کمربیگی
سرویس ایلام - به مناسبت روز دوازدهم آذر روز جامعه شناسی، یکی از پژوهشگران علوم اجتماعی ایلام در یادداشتی که در اختیار کردپرس گذاشت، به این موضوع پرداخته و معتقد است: جامعه شناس روضه خوان عزاداری یا فعال سیاسی نیست.
-
متن کامل گفتگوی مسعود بارزانی با اسکای نیوز
گفتگوی سکای نیوز با مسعود بارزانی رئیس حزب دمکرات کردستان که هفتۀ چهارم ماه نوامبر ۲۰۲۴ انجام شده است، در برخی از رسانەهای کردی اقلیم کردستان منتشر شدە و کردپرس نیز ترجمە متن کامل این مصاحبە را بە زبان فارسی منتشر می کند.
-
مصاحبۀ تفصیلی سرکنسول ایران در اربیل پیش از پایان مأموریتش
نصرالله رشنودی، سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در اربیل، در گفتوگویی با شبکه روداو درباره روابط تاریخی و سیاسی ایران با احزاب اقلیم کردستان صحبت کرد. او ضمن اشاره به حساسیتهای منطقهای، به حمایت تهران از تلاشهای اقلیم برای تشکیل دولت جدید اشاره کرد و نقش دیپلماسی را در حل مشکلات میان احزاب برجسته دانست. رشنودی همچنین از تعاملات گسترده ایران در حوزههای مختلف با اقلیم کردستان بهعنوان الگویی برای همکاریهای منطقهای یاد کرد.
-
روزنامەنگار برجستە و ناظر سیاسی کُرد مقیم کشور سوئد در نشست تخصصی کردپرس (بخش اول):
خاورمیانه در سایه کشمکشهای جهانی؛ از جنگ اوکراین تا چالشهای اقتصادی بریکس
در یک نشست تخصصی برگزارشده در خبرگزاری کردپرس، دلشاد مجید، روزنامهنگار برجسته و ناظر سیاسی مقیم سوئد، به بررسی تحولات منطقهای و جهانی پرداخت. او در این پنل، جنگ اوکراین، هژمونی ایران، حضور آمریکا در خاورمیانه و نقش بریکس در اقتصاد جهانی را محورهای بحث خود قرار داد و تأکید کرد که کشمکشهای اقتصادی و ژئوپلیتیک، چهره جدیدی از دوقطبیسازی جهانی را ترسیم کردهاند.
-
چالشها و سناریوهای پسا انتخاباتی در اقلیم کردستان/ منصور رحیمی
در ماههای اخیر، اقلیم کردستان عراق در میانه تحولات سیاسی داخلی و تأثیرات گسترده منطقهای قرار گرفته است. از انتخابات جنجالی ششمین دورۀ پارلمان اقلیم تا بازتاب رقابت قدرتهای منطقهای و فرامنطقهای، همۀ این عوامل تصویری پیچیده از وضعیت فعلی ارائه میدهند. این گزارش با تمرکز بر تشکیل دولت آینده اقلیم کردستان به تحلیل مرحلۀ پسا انتخاباتی اقلیم میپردازد.
-
چرا اسرائیل در این مقطع پرونده کُردها را مطرح میکند؟
گیدعون سعر، رئیس حزب راست میهنی اسرائیلی و وزیر خارجۀ اسرائیل، خواستار گسترش روابط دوستی اسرائیل با کُردها شده است. اما این اقدام اسرائیل بیشتر در راستای فشار بر ترکیه بوده و نه ناشی از نیتی واقعی برای حمایت از کُردها.
-
معرفی کتاب؛
زنان فوق العاده؛ روایت بردباری در انزوا
سرویس فرهنگ و هنر- «زنان فوق العاده» کتابی است کُمیک از «باربارا پیم» نویسنده اهل انگلستان که در آن نشان می دهد بدون مرد هم می توان زندگی کرد و عشق ورزید و در تنهایی بردبار بود.
-
یادی آیت الله نجومی هنرمند برجسته جهان اسلام؛
با مردم تا ملاقات خدا
سرویس کرمانشاه _ رامین پی بردی از فعالان شناخته شده حوزه گردشگری کرمانشاه و از برنامه ریزان رویدادهای جشن شکرگزاری انار در منطقه هورامان و رویداد کرمانشاه و کردستان 2020 در مطلبی به بهانه فرارسیدن سالگرد درگذشت زنده یاد آیت الله نجومی هنرمند برجسته جهان اسلام مطلبی به نگارش درآورده است که در ادامه می خوانید:
-
یادداشت مریوان وریا قانع؛
حزب دمکرات کردستان به مثابۀ یک جریان اپوزسیون در اقلیم کردستان
مریوان وریا قانع، نویسندۀ برجستۀ اقلیم کردستان در یادداشتی، به سناریوی قرار گرفتن حزب دمکرات کردستان در ردیف جریان اپوزسیون اقلیم و خارج از نهادهای قدرت پرداخته و آن را تلاشی سیاسی، منطقی و آزمایشپذیر دانسته است.
-
مروری بر اعداد مهم ششمین دورۀ انتخابات پارلمان کردستان و چالشهای تشکیل دولت دهم
انتخابات پارلمان کردستان در سال 2024 از جنبههای مختلف، از جمله تعداد نامزدها، جنسیت نامزدها، تعداد واجدین شرایط، تعداد شرکتکنندگان، و میزان مشارکت، قابل تحلیل است.
-
هشتاد و پنجمین شماره نشریه ژن با پرونده «باشور» منتشر شد
سرویس ترکیه - شماره ۸۵ نشریه اینترنتی ژن با عنوان «باشور: مبارزه برای زنده نگه داشتن ریشه زن» منتشر شد؛ این شماره به بررسی چالشها و مبارزات زنان در اقلیم کردستان عراق پرداخته است.
-
معرفی کتاب؛
بحث با بنیادگرایان؛ نحوه پاسخ به خشک اندیشان
سرویس فرهنگ و هنر- بحث با بنیادگرایان؛ کتابی است نوشته «هِربرت شلایشِرت» که از شگردها، امکان ها و محدودیت های گفت و گو با خشک اندیشان می گوید و به نوعی درآمدی بر روشنگری است.
-
کرمانشاهان؛ از فقه تا فلسفه (بخش سوم و پایانی) / دکتر محمدعلی سلطانی
سرویس کرمانشاه _ دکتر محمدعلی سلطانی از چهره های برجسته فرهنگی، ادبی و دانشگاهی کشور و پدر تاریخ کرمانشاهان در مطلبی بلند که بخش سوم و پایانی آن منتشر شده، مروری مفصل بر وضعیت اجتماعی و مذهبی دیار کرمانشاهان در دوران قاجار و برخی اقدامات ممتاز خاندان دولتشاهی داشته است که در ادامه می خوانید:
-
کرمانشاهان؛ از فقه تا فلسفه (بخش دوم) / دکتر محمدعلی سلطانی
سرویس کرمانشاه _ دکتر محمدعلی سلطانی از چهره های برجسته فرهنگی، ادبی و دانشگاهی کشور و پدر تاریخ کرمانشاهان در مطلبی بلند که بخش دوم آن منتشر شده، مروری مفصل بر وضعیت اجتماعی و مذهبی دیار کرمانشاهان در دوران قاجار و به ویژه حکومت دولتشاه داشته است که در ادامه می خوانید:
-
از پارلمان شهید تا پارلمان تعطیل و منحل شده/ آرام قادر*
اولین دوره پارلمان کردستان در سال ۱۹۹۲ تشکیل شد و تا حدود سیزده سال بعد از آن دور جدیدی تشکیل نشد، درحالی که باید حداقل سه دور دیگر انتخابات برگزار میشد. در دور اول به دلیل جنگ داخلی و کنترل اربیل توسط یکی از دو حزب حاکم (اتحادیه میهنی و حزب دمکرات کردستان)، پارلمان هیچ نقشی در تصمیم گیری ها نداشت و شاید گاهی در آنجا اعتصاب میکردند، این نهاد بعدها مشروعیت، کارایی و خاصیت انتخابات مجدد خود را از دست داد. وقتی بحث صلح به میان میآمد، فراکسیونها و رؤسای آن کنگره و نشست های مطبوعاتی بسیاری برگزار میکردند، تا جایی که گاهی میگفتند (اجلاس پارلمان را در میدان حیوانات برگزار کنیم!).
-
ترجمه جلد دوم «قانون در طب» به زبان کُردی به بازار آمد
«ماهپاره لاهیجانی»، محقق و مترجم مهابادی جلد دوم کتاب «قانون در طب» اثر «بوعلی سینا» را با نام «قانوون له پزیشکی دا»، به زبان کُردی ترجمه و چاپ کرد تا ترجمه کُردی آن ١٦همین ترجمه این اثر گرانقدر به سایر زبان های زنده دنیا باشد.
-
انتشار دو کتاب جدید به زبان کردی از انتشارات آریان
سرویس ترکیه - دو کتاب جدید Aşê Dînan نوشته عبدالله اونگولو و Kolanên Birîndar اثر نجمالدین تورال، به زبان کُردی کرمانجی توسط انتشارات آریان، منتشر شد.
-
تیتر جنجالی هفته نامه کُردی خویبون: سفره گرگ ها
ترکیه، پارتی و بغداد در تلاش برای کنترل شنگال و کرکوک
سرویس ترکیه - هفته نامه کُردی خویبون در سرتیتری جنجالی با عنوان «سفره گرگ ها» به موضوع همکاری و رقابت دولت های آنکارا، بغداد و اربیل بر سر منافع بیشتر در شنگال و کرکوک پرداخت.
-
حزب دمکرات کردستان ثروتمند و یک کردستان فقیر/ مسعود عبدالخالق
مسعود عبدلخالق در یادداشتی به اوضاع و جایگاه مردمی حزب دمکرات کردستان در چارچوب احزاب خانوادگی (خاندانی) پرداخته است.
-
در گفتگویی تفصیلی با کردپرس جهت تشریح ابعاد تشکیل شورای استانی کرکوک مطرح شد؛
سعدی پیره: این چه منطقی است که شش کرسی ما کمتر از دو کرسی ترکمانها یا دو کرسی حزب دمکرات کردستان باشد؟
سخنگوی اتحادیۀ میهنی کردستان در گفتگو با خبرگزاری کردپرس به ابعاد تشکیل شورای استانی کرکوک پرداخت و ضمن تأکید بر پیروزی حزب متبوعش با 6 کرسی شورای استان (5 کرسی اتحادیه میهنی و یک کرسی اقلیت مسیحی) گفت: حزب دمکرات کردستان در موضوع کرکوک، در سود کردها شریک نیست بلکه در زیان شریک است زیرا در تلاش برای ایجاد ائتلافی بود که اتحادیۀ میهنی کردستان در آن نباشد.
-
شورای استانی کرکوک و پایگاه رأی دو حزب اصلی کردستان در آینده سیاسی اقلیم کردستان
تشکیل شورای استانی کرکوک و بازگشت پیروزمندانۀ رئیس اتحادیۀ میهنی کردستان به سلیمانیه، به همان میزان که پیروزی بزرگی برای اتحادیۀ میهنی کردستان بود، پایگاه رأی حزب دمکرات کردستان را تضعیف خواهد کرد و این دو حزب با وضعیتهایی متفاوت به استقبال انتخابات آتی پارلمان کردستان خواهند رفت.
-
معرفی کتاب؛
گزارشگران بزرگ؛ روایت هایی از رسالت روزنامه نگاری
سرویس فرهنگ و هنر- «گزارشگران بزرگ» نام کتابی است به نویسندگی «دیوید رندال» که از زندگی ۱۳ گزارشگر برتر دنیای روزنامه نگاری و نشان دادن مسیر سخت رسالت و وفاداریشان به حرفه خود سخن می گوید.
-
آخرین مهلت حضور ارتش ترکیه در اقلیم کردستان/ امیر مام والی
سرویس عراق و اقلیم کردستان_ امیر مام والی تحلیلگر و ناظر سیاسی اقلیم کردستان در یادداشتی ضمن اشاره به تهاجمات اخیر ارتش ترکیه به خاک اقلیم کردستان نوشت: دولت ترکیه از ابتدای تاسیس اقلیم کردستان این منطقه را به مثابه زخمی بر پیکر خود تلقی کرده است. از این رو همیشه در تلاش برای ریشه کن کردن و نابودی این زخم بوده است.ترکها واضح و بی پرده این نفرت خود را در مقابل ما کُردها از خود نشان دادهاند و خاک اقلیم کردستان را به عنوان بخشی از جغرافیای کهن دولت عثمانی میپندارند و به رسمیت میشناسند.